Pintaremontin teko itse

kysymys: Hei! Olemme tekemässä pintaremonttia (maalaus, tapetointi) koko asuntoon. Samalla haluaisimme vaihtaa kaikki lattia-,katto- ja ovenpielilistat niiden huonon kunnon ja ruman värin takia. Emme omista mitään työkaluja ja nyt haluaisinkin tietää mitä tulisi hankkia ja voisiko esim. naulapyssyn vuokrata vai selviääkö listoituksesta ilman sitä? Millainen saha olisi paras, entä miten hoituu listojen kulmien jiiritys? Ajattelimme joko puuvalmiita leveitä koristelistoja tai valmiiksi maalattuja. Onko muita vinkkejä listoitukseen?

Kysyisin myös erittäin kuluneen saunan oven puuosien kunnostuksesta, voiko hionnassa käyttää ns.ruuvinvääntimeen asennettavaa hiontalevyä? Entä pintakäsittely? Kiitos vastauksesta!

Kiitoksia kysymyksestä ja tässä vastaus:

Hyvä idea parantaa kodin viihtyisyyttä. Tarvitaan viitseliäisyyttä, huolellisuutta ja sitkeyttä itseltä ja loput kaupasta.

Listoihin tutustuminen kannattaa aloittaa paikallisesta rautakaupasta (jossa valikoima saattaa olla suppea), Puukeskuksesta http://www.puukeskus.fi/ tai Puumerkistä http://www.puumerkki.fi/. Esillä olevien mallien lisäksi kannattaa kysyä Listatalon http://www.listatalo.fi/ esitettä, jossa on runsaasti edustavan näköisiä vaihtoehtoja.

Listamateriaalit ovat joko puu tai mdf. Helpointa on valita valmiiksi maalattu tai sävypintainen. Tarvittavat työvälineet saa myös vuokrattua rakennuskonevuokraamosta, löytyvät puhelinluettelon keltaisilta sivuilta. Mdf on kovaa eli tavallinen jiirilaatikko ei riitä. Kannattaa vuokrata pöytätasolla varustettu isohkoteräinen saha. Silloin koneessa riittää puhtia ja jiirit tulevat suoriksi. Muutamalla listapätkällä on syytä ensin harjoitella. Pölyä tulee runsaasti, joten sahata on hyvä ulkosalla, jos mahdollista. Tai ainakin suojata huonekalut ja muut huonetilat.

Saunan puuosat voi hioa aivan hyvin käsipelillä karkealla hiomapaperilla, jos pinta ei ole tikuilla. Porakoneeseen asennettava laikka teoriassa käy, mutta tuppaa pomppimaan ja jättämään rinkuloita puuhun. Tasaisempaa jälkeä tulee nauhahiomakoneella.

Pintaan laitetaan saunaan tarkoitettu puuta suojaava lakkamainen pintakäsittelyaine. Hyvän vinkin löytää mm. sivulta http://www.tikkurila.fi/paints.jsp?cid=sauna2 .

Terveisin Sakke

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja