Pinochetin pidätys hiertää Chilen ja Britannian välejä

Espanjan hallituksella on aikaa 40 vuorokautta harkita, pyytääkö se Britanniaa luovuttamaan Chilen entisen diktaattorin Augusto Pinochetin Espanjaan kuten espanjalaistuomarit ovat pyytäneet. Pinochet pidätettiin eilen Lontoossa epäiltynä mm. kymmenien espanjalaisten murhasta vuosina 1973-1990.

Päätöksen Pinochetin mahdollisesta luovuttamisesta tekee Britannian sisäministeri Jack Straw. On mahdollista, että espanjalaistuomarit kuulustelevat Pinochetia ennen luovutuspäätöstä.

Vastamielenosoituksia ja tyytyväisyyttä

Sadat Pinochetin kannattajat osoittivat Santiagossa eilisiltana mieltään esikuvansa pidättämistä vastaan. Noin viisisataa ihmistä kerääntyi Britannian ja Espanjan lähetystöjen eteen osoittamaan mieltään pidätystä vastaan.

Pinochetin kannattajat heittelivät lähetystöjä kivillä ja kananmunilla, tuhosivat rakennusten lähelle pysäköityjä autoja ja ottivat yhteen paikalle saapuneiden poliisien kanssa. Chilen kommunistinen puolue puolestaan ilmoitti juhlistavansa Pinochetin pidätystä tänään.

Chilen ihmisoikeusaktivistit ja maan hallituksessa mukana olevan sosialistisen puolueen vasemmistosiipi pitivät Pinochetin pidätystä tervetulleena.
-Se on hyvä uutinen ja esimerkki Chilen oikeuslaitokselle, sanottiin. Chilessä Pinochetia vastaan on nostettu kymmenen syytettä.

Myös muualla osoitettiin mieltä Pinochetin pidättämisen vuoksi. Lontoossa chileläiset maanpakolaiset kokoontuivat sen sairaalan ulkopuolelle, missä Pinochet on toipumassa selkäleikkauksesta. He huusivat "Murhaaja!". Kuuban presidentti Fidel Castro luonnehti Pinochetin pidätystä oikeuden voitoksi.

Chilen entinen diktaattori pidätettiin Lontoossa espanjalaisten tuomarien pyynnöstä. Pinochetin epäillään syyllistyneen kansanmurhaan sekä ihmisten kidutuksiin. Yli 3000 ihmistä murhattiin tai katosi jäljettömiin. 80 Espanjan kansalaista katosi Pinochetin valtakaudella.

Espanjalaistuomareiden mukaan Pinochet toimi yhteistyössä Argentiinan sotilashallitusten kanssa vuosina 1976-1983. Chilen hallitus on ilmoittanut esittävänsä Britannialle muodollisen vastalauseen pidätyksen vuoksi. Chilen mukaan pidätys loukkaa Pinochetin diplomaattista koskemattomuutta.

Britannian sisäministeriön edustaja sanoi tänään, ettei diplomaattipassi takaa välttämättä diplomaattista koskemattomuutta. Tunnettu chileläinen oikeusoppinut Hernan Montealegre sanoi maansa televisiossa, että parlamentaarikkona Pinochet ei voi omistaa diplomaattipassia.
(STT-DPA-AFP-Reuters)


Lue myös:

    Uusimmat