Mainos

Pinochetin kohtalo ratkeaa tänään

Chilen korkein oikeus päättää tänään, voidaanko maan entisen diktaattorin, kenraali Augusto Pinochetin syytesuoja poistaa. Syytesuojan murtaminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että Pinochet joutuisi oikeuteen.

Pinochet, Augusto

Toukokuussa alempi tuomioistuin kumosi syytesuojan, mutta päätöksestä valitettiin korkeimpaan oikeuteen. Korkeimmassa oikeudessa tehtävästä päätöksestä ei voi enää valittaa. Jos Pinochetin syytesuoja poistetaan, hän saattaa joutua oikeuteen vastaamaan syytteisiin sotilasvallan ajan ihmisoikeusloukkauksista.

Pinochetin valtakaudella 1973-1990 yli 3 000 ihmistä kuoli tai katosi. Kymmenet tuhannet pakenivat sotilasvaltaa ulkomaille.

Chilessä uskotaan yleisesti, että korkein oikeus vahvistaa aikaisemman päätöksen syytesuojan kumoamisesta. Vaikka näin kävisikin, saattaa entinen diktaattori silti välttyä oikeudenkäynniltä. 84-vuotias kenraali on asianajajiensa mukaan huonokuntoinen eikä ikänsä vuoksi muista kunnolla takavuosien tapahtumia. Chilen lain mukaan mielisairaiden ja dementikkojen ei tarvitse vastata syytteisiin oikeudessa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.