Pikkukaupungin puskista Ruotsin kuumimmaksi pistepakiksi – ensin kannu kotiin ja sitten Leijoniin "SHL on kovempi sarja kuin SM-liiga"

1:02
Videolla Jesse Virtasen syöttöpiste Färjestadia vastaan.

Puolustaja Jesse Virtanen on noussut SHL:n kuumimmaksi pistepakiksi kahden viime kauden aikana jättiseura Färjestadissa. Virtanen janoo Ruotsin mestaruutta – ja sen jälkeen paikkaa Leijonien pakistoon MM-kisoissa. 

Janne Niskala teki tuhoisaa jälkeä Färjestadin takalinjoilla kaudella 2007–08. Hän niittasi runkosarjassa 19 maalia ja antoi 30 maalisyöttöä, millä irtosi sekä pakkien maalipörssin että pistepörssin voitto. 

Reilun kymmenen vuoden kuluttua SHL-kaukaloita mestaroi toinen Rauman Lukon kasvatti, Jesse Virtanen. 

Kun ystävykset lähtevät jälleen kalaan ensi kesänä Rauman kauniiseen saaristoon, heillä on paljon keskusteltavaa, haluavat jutella siitä, miten Ruotsin pääsarjassa tehdään pisteitä. 

Virtanen voitti jo toisen kerran peräkkäin sarjan pakkien pistepörssin. Tällä kaudella tahti on vain kiihtynyt: Virtanen oli peräti koko sarjan pistepörssin nelonen (6+35=41). 

Skellefteån David Rundbland (2010–11)  ja Färjestadin Chris Lee (2012–13) ovat ainoita puolustajia 2010-luvulla, jotka ovat ylittäneet SHL:ssä 40 pisteen rajan. 

Virtanen, 27, elää parasta aikaa jääkiekkoilijana. Färjestad voitti runkosarjan ja lähtee yhtenä suurimmista mestarisuosikeista. Runkosarjan voittaja Färjestad aloittaa pudotuspelitaipaleensa HV71:tä vastaan perjantaina. 

– Minulla on hyvä luotto joukkueeseen. Pystymme voittamaan kenet tahansa, Virtanen summaa MTV Urheilulle. 

Kaksi tykkikautta Ruotsissa

Virtanen teki oikean ratkaisun, kun hän siirtyi Lukosta Färjestadiin viime kaudella. Virtanen kaipasi uusia tavoitteita uralleen hyvän 39 pisteen liigakauden jälkeen. 

Sopeutumisvaikeuksia ei juurikaan ollut, jos ei sellaiseksi halua nostaa vähän kankeasti vääntynyttä ruotsinkieltä. 

– Tiesin, että SHL on vähän kovempi sarja kuin SM-liiga ja lätkä on erilaista. Ajattelin kuitenkin, että SHL sopii hyvin minulle sen hyökkäysvoittoisuuden takia. Valinta oli erittäin hyvä, Virtanen myhäilee. 

Hyökkäävän ja kiekollisesti lahjakkaan pakin vahvuuksia on tuettu Färjestadissa alusta asti. Virtanen on pelannut kahtena kautena suurimman osan peleistä Jens Westinin kanssa. Peruspakki on antanut Virtaselle hyvin siimaa touhuta kiekon kanssa ja tukea hyökkäyksiä. 

– Itseluottamus on isoin juttu siihen, että onnistumisia on tullut. Ja ylivoima on tärkeä juttu, koska täällä on vaikea tehdä pinnoja tasakentällisin. 

SHL:ssä pelataan runkosarjassa 52 ottelua, kahdeksan vähemmän kuin SM-liigassa. Virtanen pitää tahdista, jossa pelajä on lähinnä torstaisin ja lauantaisin. Alkuviikolla pystyy vetämään kovia ja kehittäviä treenejä. 

– Jokainen peli on tasokas, ja hommia pitää tehdä paljon. Tässä sarjassa ei ole mitään heittopusseja. 

"Kaikki hoidettu viimeisen päälle"

Färjestad on Euroopan mitassa huippuseura, josta huokuvat perinteet ja niiden kunnioittaminen. Karlstadin ylpeys on voittanut Ruotsin mestaruuden yhdeksän kertaa, viimeksi vuonna 2011. Färjestad on voittanut 2000-luvulla neljä mestaruutta, eniten kaikista ruotsalaisseuroista. 

Aftonbladet päivitti SHL-seurojen taloudelliset tilanteet viime kesänä. Ruotsin ylivoimaisesti rikkain seura oli Färjestad 10,4 miljoonan euron pääomallaan. 

– Talous on ollut pitkään hyvä. On selvä, että se sen avulla tulevaisuus on vakaa, Färjestadin puheenjohtaja Sture Emanuelsson sanoi jutussa. 

Virtanen on päässyt nauttimaan seuran hyvän työn hedelmistä. Karlstadin pääareenan yhteydessä on pienempi harjoitushalli, jossa on omat pukukopit ja oheisharjoittelutilat. 

– Kaikki asiat on hoidettu viimeisen päälle. Täällä ei tarvitse miettiä mitään muuta kuin pelaamista. 

Kaikki pudotuspeliottelut C Morella

 C More näyttää suoratoistopalvelussaan SHL-pudotuspelien kaikki ottelut. Puolivälierissä pelataan kahta ottelusarjaa samana päivänä, jolloin toinen ottelu näytetään aina myös kanavien puolella ja suomeksi selostettuna sekä toinen samanaikainen peli cmore.fi suoratoistopalvelussa ruotsinkielisellä alkuperäisselostuksella. Puolivälierät käynnistyvät perjantaina 22.3. Otteluita on luvassa joka päivälle aina torstaihin 4.4. asti mikäli sarjat venyvät 7. otteluihin.

Välierät (6.4. alkaen) ja Finaalit (21.4. alkaen) näkyvät kaikki suorina ja suomeksi selostettuina myös tv-kanavien puolella. Suomenkielisistä selostuksista SHL-playoffeissa vastaavat Teppo Laaksonen ja Julius Sorjonen.

– Kaikki on hoidettu kämpistä ja autoista lähtien. En osaa ruotsia täydellisesti, mutta jos jotain pitää hoitaa, aina tulee apua. 

Ruotsalainen yltiöpositiivinen ajattelutapa on pahimman luokan klisee, joka ei välttämättä aina vastaa todellisuutta. Virtanen kuitenkin sanoo, että ainakin hänen seurassaan edetään myönteisyyden kautta.

– Palavereja ei ole ehkä enempää kuin Suomessa, mutta ne ovat erisävyisiä. En tiedä voiko sanoa niin, mutta täällä ei haluta, että kenellekään tulee paha mieli. Videopalavereissa katsotaan enemmän onnistumisia kuin virheitä. 

Siviilielämä sujuu leppoisasti tyttöystävän ja koiran kanssa. Ilari Melartin perhe on tarjonnut suomalaista seuraa. 

– Ruotsi on hyvinvaltio, kuten Suomikin. Aika samanlaista arki on kuin Raumallakin. 

MM-kisojen kautta KHL:ään?

Virtasen tilanne jääkiekkoilijana on ihanteellinen. Hänellä on ensi kaudesta oma optio Färjestadin kanssa, mutta muitakin kiinnostuneita viime kausien näytöillä löytyy. Virtanen ei ole arastellut sanoa, että KHL kiinnostaa paljon. 

Keväällä Virtanen voi olla hyvinkin viikinkihattujen seurannan kohteena Slovakian MM-kisoissa. Viime kevään MM-leiri jäi väliin vamman parantelun takia, mutta jos Virtanen on SHL:n pudotuspelien jälkeen iskussa, hän on yksi vahva ehdokas Leijonien pakistoon. 

Virtanen on ollut tällä kaudella antamassa näyttöjä kahdessa EHT-turnauksessa. 

– MM-kisat kiinnostavat, mutta katsotaan nyt, että missä vaiheessa kausi täällä Ruotsissa loppuu, Virtanen paaluttaa lähitulevaisuuden suunnitelmat. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja