Mainos

"Isä, pelkäsin että kuolen" – Naisleijonien sankarivalmentajan pojan ura oli loppua jo nuorena vakaviin sydänongelmiin, taistelee nyt SHL:n mestaruudesta

0:58
Joel Mustonen syöttää Frölundan neljännen osuman Luulajaa vastaan.

Joel Mustosen ura ja koko elämä olivat vaakalaudalla nuorena iskeneen mykoplasman ja sen jälkioireiden takia. Nyt Mustonen, 26, pelaa hyvää jääkiekkoa SHL:n finaaliin edenneen Frölundan Indiansin riveissä. Perheellä on edessä hauskat mitalikahvit kesällä, sillä isä Pasi Mustonen johti Naisleijonat historialliseen MM-hopeaan. 

– Isä, heräsin kolmelta yöllä ja pelkäsin, että kuolen. 

Pasi Mustonen tiesi, että poika Joelin tilanne oli vakava, mutta Ruotsista tullut puhelu tuntui karmivalta. Kukaan ei haluaisi saada sellaista läheiseltä ihmiseltä. 

Ongelmat olivat olleet tosin jo tiedossa. Mustonen oli päässyt maistamaan Ruotsin pääsarjan tasoa jo kaudella 2010–11, ja seuraavasta kaudesta piti tulla läpimurto. 

Outo väsymys vaivasi kuitenkin koko ajan, eikä pelaamisesta ja harjoittelusta tahtonut tulla mitään. Koko kausi 2012–13 jäi pelaamatta.

– Pulssi oli 200, eikä kukaan oikein osannut selittä syytä. Siitä aiheutui syvä masennus, Mustonen muistelee MTV Urheilulle. 

Apu löytyi suomalaiselta urheilulääkäriltä Harri Hakkaraiselta. Mykolpasma oli alkanut syödä koko kehoa, ja Mustonen sairastui johtoratahäiriöön. Hänen sydämensä operoitiin 2013. 

Perheessä arvot järjestyksessä

Toipuminen alkoi, mutta uran tärkeät kehitysvuodet olivat menneet pilalle. 

– Joel oli pelaamatta 21 kuukautta. Siinä mielessä hänen uransa on nyt vasta alussa, Pasi Mustonen muistuttaa. 

Hyvässä alussa onkin. Mustonen, 26, pelaa hyvää jääkiekkoa huippujoukkue Frölunda Indiansissa, joka nousi SHL:n finaaliin. 

Mustosen perheen kiekkokausi on ollut täynnä menestystä, sillä Joel pääsi jo juhlimaan CHL:n mestaruutta. Isä valmensi Naisleijonat MM-hopealle, joten perheessä juodaan kauden loputtua kolmet mitalikahvit.

Värit eivät ole vielä täysin selvillä.

– Joel on sellainen persoona, ettei hän halua aina puhua lätkästä. Meidän perheessä on arvot aika hyvin järjestyksessä. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Aivotärähdyksistä lisää murhetta

Mustonen on varmasti yksi tuntemattomimmista suomalaisista huippukiekkoilijasta. Hän on tehnyt uransa Ruotsissa, jossa isä valmensi pitkään. 

SHL:n välierät CMoren kanavilla:

 Ti 16.4 klo 20:20 Semifinaali 6:7: Djurgården-Färjestad

Selostajana: Teppo Laaksonen, CMore/CMore.fi 

To 18.4 klo 20:20 Semifinaali 7:7: Färjestad-Djurgården

Selostajana: Teppo Laaksonen, CMore/CMore.fi ( jos pelataan )

Mustonen pelasi Pelicansissa vuosina 2013–2015, ja vielä lyhyen 18 ottelun pätkän kaudella 2017–18.  

Ura on saanut nostetta Frölundassa, vaikka uusi riesa on jarruttanut kehitystä. Mustonen on saanut vuoden aikana kolme aivotärähdystä, jotka rajoittivat runkosarjan 36 otteluun. 

– Kaikki Joeliin kohdistuneet taklaukset tulivat puun takaa takaviistosta. Ei hänellä ollut mahdollisuutta selvitä niistä. Ne ovat tuoneet ymmärryksen siitä, että seuraava tälli voi olla viimeinen. 

Aihe on kipeä. Mustonen on puhunut muutenkin paljon päävammoista ammattilaisjääkiekossa. 

– Jokaisella jätkällä on kopissa taustalla 2–3 tälliä. He ovat fiksuja jätkiä, jotka arvostavat jokaista päivää, kun saavat pelata. Tilanne on ihan karmea, kun pitää pelätä koko ajan, että ura voi loppua. 

Mustonen pitää sairaana tilannetta, jossa pudotuspelivaiheessa kaikki pelaajat ovat romuna. 

Mustonen pitää IIHF:n päätöstä siirtyä arvokisoissa pieniin kaukaloihin järjenvastaisena. Hän ennusta, että tulevaisuudessa siirrytään pelaamaan neljällä neljää vastaan, ja kaukaloita suurennetaan. 

– Ei naisten MM-kisoissa kukaan kaivannut avojään pommeja. Eivätkä pelaajat tästä hidastu tai heikkene. Päiden lisäksi pelaajien polvet ja olkapäät ovat vaarassa. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

"Frölunda on kivikova ryhmä"

Mustonen on päässyt hyvään vauhtiin pudotuspeleissä, joissa on syntynyt kuudessa ottelussa maali ja kaksi syöttöpistettä. Mustonen on pelannut viime aikoina ykköskentässä, ja hän saanut paljon vastuuta alivoimalla. 

Frölunda eteni finaaliin voittamalla runkosarjan kakkosen Luulajan otteluvoitoin 4–1. Toisassa välieräparissa Djurgården johtaa Färjestadia 3–2.  Frölunda pääsee lepäämään viisi päivää, sillä finaalisarja alkaa sunnuntaina. 

Pasi Mustosella on ollut omia kiireitä naisten MM-kisoissa, mutta hän on katsellut silti välipäivinä Frölundan otteluita ja soitellut poikansa kanssa. Valmentaja-Mustonen on ollut erittäin vakuuttunut Frölundan otteista. 

– Frölunda on kivenkova ryhmä. Sillä ei ole isoimpia staroja, mutta joukkue on poikkeuksellisen kiinteä ja harjoitellut hyvin. Joel sanoi, ettei hän ole ikinä pelannut tuollaisessa ryhmässä. 

Mustonen nostaa esiin kapteeni Joel Lundqvistin, joka on raudanluja johtaja pukukopissa. 

– Kova joukkue pitää olla, jos aikoo Frölundan voittaa. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Enemmän kuin ammatti

Ja vaikka Frölunda jäisi hopealle, ei maailma siitä romahtaisi. 

Mustoset nauttivat joka tapauksessa, kun he tapaavat kesällä ja saavat viettää yhteistä aikaa. Sitä Pasi Mustonen sanoo kaipaavansa, kun hän asuu eri maassa kuin poikansa. 

Yhteistä aikaa ja terveyttä. Ne ovat tärkeämpiä asioita kuin jääkiekko. 

– On kiva jos menestyy lätkässä, mutta pääasia on, että pysyy terveenä, Mustonen sanoo ja herkystyy vähän. 

Isä muistelee hetkiä, jolloin pieni Joel pelasi palloa kodin lattialla spagettikauhalla. Rakkaus peliin on säilynyt, vaikka matkalle on mahtunut paljon vaikeuksia. 

– Joel sanoi, että isä, jääkiekko ei ole minulle ammatti. Se on elämäni.

11.46 juttuun korjattu: Pasi Mustonen johti Suomen MM-hopeaan, ei kultaan.

Alla olevalla videolla Pasi Mustonen puhumassa Huomenta Suomessa Naisleijonista. 

15:01Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja