Ruotsissa surraan suomalaisten perään: mihin katosivat Myllyksen ja Kallion kaltaiset tähdet? ”SHL:stä on tullut huonompi”

Jesse Virtanen veivaa komean 2-1-osuman 1:00
Videolla Jesse Virtasen maali SHL:ssä viime lokakuussa.

Ruotsalaispelaajien massamuutto Pohjois-Amerikkaan ja hyvien ulkomaalaisten – ennen kaikkea suomalaisten – karkaaminen KHL:ään ovat heikentäneet Ruotsin jääkiekkoliiga SHL:n tasoa, kirjoittaa Expressen-lehti.

Ruotsin liiga oli takavuosina pullollaan suomalaistähtiä, joiden varaan myös Leijonien miehistö pitkälti rakentui arvokisoihin lähdettäessä. Nyt tilanne on toinen, kun rahakkaat KHL-sopimukset ovat houkutelleet suomalaiset Venäjälle.

Expressen-lehden kiekkotoimittaja Magnus Nyström on harmissaan suomalaisten katoamisesta. SHL on menettänyt Euroopassa asemiaan muun muassa Sveitsin ja Saksan liigoille.

– Kaikelle tälle on yksinkertainen selitys. Kun niin moni ruotsalainen on lähtenyt maasta ja niin harvat suomalaistähdet tulevat tänne – sillä tavalla liigasta tulee huonompi, Nyström toteaa kolumnissaan.

Frölunda Indians puolustaa Champions Hockey Leaguen finaalissa ruotsalaisten kunniaa Red Bull Müncheniä vastaan 5. helmikuuta pelattavassa ottelussa.

Iso lista legendoja Jarmo Myllyksestä Tomi Kallioon

Samaan aikaan, kun ruotsalaisten määrä NHL:ssä ja AHL:ssä on liki tuplaantunut kymmenen vuoden takaisesta, suomalaispelaajien määrä SHL:ssä on pienentynyt noin kolmanneksella.

Määrää parempi romahdus on tapahtunut pelaajien laadussa, sillä tähtipelaajia SHL:ään tuottaneesta Suomesta 20 parhaan joukkoon pistepörssissä mahtuu tällä hetkellä vain Färjestadin puolustaja Jesse Virtanen, hänkin vasta 19:s.

Nyström muistaa kymmenen vuoden takaa ennen kaikkea Jukka Voutilaisen, Mika Pyörälän, Eero Somervuoren, Tomi Kallion ja Riku Hahlin. Sitä ennen tähdet olivat vielä suurempia.

– Vuosien saatossa ruotsalainen seurakiekko on ollut aivan maailmanluokkaa ja monesti kiitos on kuulunut suomalaisille tähdille, kuten Jarmo Myllykselle, Juha Riihijärvelle, Jarmo Mäkitalolle, Erkki Laineelle, Marko Jantuselle, Raimo Helmiselle, Esa Keskiselle, Pasi Puistolalle, Arto Ruotaselle, Teemu Laineelle, Timo Pärssiselle, Kari Elorannalle ja Hannu Lassilalle, luettelee Nyström.

Näistä ruotsalaiset kiekkofanit äänestivät kaikkien aikojen suomalaispelaajaksi Luulajan kahteen Ruotsin mestaruuteen torjuneen Jarmo Myllyksen.

– Voin vain yhtyä mielipiteeseen. Myllys on myös minun listallani. Heti ennen Tomi Kalliota, Nyström kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat