Juhamatti Aaltoselta suoraa puhetta vaikeuksistaan – kovaa kritiikkiä Ruotsin suuntaan: "Ei mitään järkeä"

3:09

Juhamatti Aaltonen valmistautuu parin vuoden tauon jälkeen kotoisen SM-liigan pudotuspeleihin. Pelicansin taitohyökkääjän puheet kevättanssien alla ovat nöyriä: nyt tosipelit vasta alkavat, eikä aiemmalla ole enää mitään merkitystä. Mutta viime vuosistaan Aaltonen lataa Ruotsin suuntaan kritiikkiä.

Aaltonen hyppäsi Pelicansin vahvuuteen helmikuussa pelattuaan sitä ennen tällä kaudella Ruotsissa SHL:ää Skellefteåssa. 11 SM-liigan runkosarjapelissä Aaltonen naputteli kelpo pisteet 9+4=13 ja oli lahtelaisille jäällä selkeä vahvistus.

– Hyvin on mennyt ja olen ihan tyytyväinen, mutta ainahan siitä voi parantaa. Runkosarjapelit olivat tuossa ja nyt alkavat kunnon pelit. Nyt sitä aletaan miestä mittaamaan, mihin rahkeet riittävät, Aaltonen painottaa MTV Urheilulle.

Aaltonen on aiemmin urallaan nostellut Kanada-maljaa Suomen mestaruuden merkiksi kolmena keväänä Kärpissä. Viimeisin SM-liigakausi 2016–2017 päättyi kuitenkin pettymykseen, kun HIFK jäi nimivahvalla joukkueellaan neljänneksi, oltuaan runkosarjassa vasta yhdeksäs. 

Nyt Pelicansin vastustajaksi puolivälierissä asettuu juuri kyseinen seura, HIFK. Pelicans sijoittui runkosarjassa mainiosti kolmanneksi, IFK oli kuudes.

Aaltosella on helsinkiläisjoukkueesta yhä lämpimiä ajatuksia.

– Ihan mukavaa oli siellä silloin. Ei itselläni ainakaan mitään kaunaa heitä kohtaan, enkä tiedä, onko heillä minua kohtaan. En usko. Olen kyllä tavannut ihmisiä eikä kukaan ole ainakaan päin naamaa mitään sanonut. En tiedä, onko jotakin muuta jossain päästellyt. Mutta se oli harmi, että siellä ei mennyt ihan nappiin se juttu.

Aaltonen on huomannut, että peli SM-liigassa on muuttunut noista ajoista tuntuvasti.

– On se paljon nopeutunut ja suoraviivaistunut. Kova tempo on. On tullut isoja muutoksia.

Sauvakävely kuuminta hottia

Yksi jokseenkin yllättävä muutos, jonka Aaltonen itse on viime vuosina tehnyt, on sauvakävelyn ottaminen mukaan ohjelmaan. Se on Aaltosen kohdalla nyt "kuuminta hottia", ja IFK-sarjan allakin lenkkejä on tehty.

– Sillä pallautellaan. 

– Pelicansissa palautuminen ja fiksuus tuossa jään ulkopuolisessa toiminnassa on isossa arvossa. Me kyllä mietitään kaikki tarkkaan.

Aaltonen tykkää sauvoa enemmän metsän siimeksessä kuin kaupunkimaisemassa. Samalla mieli rauhoittuu.

– Mukana on yleensä hyvää porukkaa, kun mennään kävelemään. Heitetään läppää ja otetaan rennosti, että päästään irti lätkähommista. Sitä se juuri on, vähän erilaista.

"Jos pelaa minuutin"

Läppä ei Aaltosen kohdalla lentänyt yhtä lailla SHL:ssä, jossa hän pelasi aiemmin tällä kaudella Skellefteåssa. Viime sesongilla hän puolestaan edusti Rögleä, ennen kuin siirtyi kevääksi lyhyeksi jääneelle keikalle sveitsiläiseen Berniin.

Aaltosen pelaaminen ei lähtenyt Ruotsissa missään vaiheessa lentoon. Röglessä hän sai raavittua 35 runkoarjapeliin tehot 8+11=19 ja Skellefteåssa tällä kaudella samaan määrään pelejä vain 1+8=9.

Aaltosen näkemys vaikeuksiinsa on selkeä.

– Ei saanut pelata. Vaikka sitä kuinka paljon aina toitotetaan, että se pitää ansaita, jossain vaiheessa pitää kuitenkin saada se mahdollisuus. Jos vastuuta ei tule, mahdollisuuden saadessa pitää ns. pakottaa, että nyt joko teet tai et tee. Siinä se meni aika vaikeaksi. Jos pelaa minuutin, minun tyylisen pelaajan on aika vaikea tehdä tulosta. Ei se vaan onnistu.

Vuosi sitten Aaltosen agentti Juuso Pulliainen lataili MTV Urheilulle, että Aaltonen ei satavarmasti istu Röglen urheilujohtaja Chris Abbottin alaiseen "rottakiekko-pelityyliin, jossa mennään ajokoirana". Aaltosen itsensä mukaan tästäkin oli Ruotsissa osaltaan kyse.

– Ei sellainen minulle ihan luonnollisinta ole. Totta kai pitää tehdä niitä joukkuehommia – karvata, puolustaa ja näin – ei siinä ole mitään. Mutta vaikea minun on alkaa muuttaa tätä, niin että lyöt lasin kautta kiekkoa ulos ja punaisen jälkeen lyöt sen päätyyn. Jos minua alkaa siihen muottiin lyömään, siinä ei ole mitään järkeä. Sitten on sama minut laittaa pois, jos se on se, mitä minulta halutaan. Se ei palvele minua eikä kyllä joukkuettakaan, Aaltonen puuskahtaa suoraan.

Nyt Aaltonen saa kuitenkin vastuuta Pelicansin ykkösketjun hyökkääjänä ja sanoo viihtyvänsä Lahdessa.

Millaista Juhamatti Aaltosta haluat pudotuspeleissä näyttää?

– Nälkäistä. Painetaan hommia molempiin suuntiin, Aaltonen summaa.

Pelicansin ja HIFK:n välinen puolivälieräsarja käynnistyy Lahdessa huomenna torstaina kello 18.30.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja