SHL-seurojen ahnas lipunmyyntiratkaisu nostanut kritiikkiä – Leijonat-tähdet rauhallisina koronan koettelemassa sarjassa: "Seurat paremmassa jamassa kuin Suomessa"

1:59
Korona iskemässä kovaa myös SHL:ään – suomalaispakki Ilari Melart: "Pelkillä tv-tuloilla ei kateta kuluja."

Koronavirus on heittänyt mustan pilven SM-liigan ympärille, mutta Ruotsin SHL:ssä katsojarajoitukset ovat vielä tiukempia. MTV Urheilu kysyi Färjestadin Jesse Virtaselta ja Luulajan Juhani Tyrväiseltä, miten he suhtautuvat koronaviruksen muuttamaan arkeen.  

Ruotsissa saa ottaa syyskuussa sisätapahtumiin enintään 50 katsojaa. Lokakuusta alkaen raja noussee 500 katsojaan, mutta seurat yrittävät vielä selvittää, saisiko ihmisiä ottaa erikoisluvalla halleihin enemmän.

Osa joukkueista on siirtänyt kotipelejään tuonnemmaksi vapautuvien rajoitusten toivossa.

Ruotsin viranomaiset saivat keväällä pandemian puhjettua paljon pyyhkeitä liian väljistä rajoituksistaan. Tartuntoja on ollut Pohjoismaista eniten, mutta viime viikkoina kehitys on edennyt parempaan suuntaan.

Jääkiekossa ruotsalaisjoukkueet ovat säästyneet tartunnoilta tehokkaammin kuin suomalaiset SM-liigaseurat.

Sovellukset pelaajien puhelimessa

Kärkijoukkueisiin kuuluva Färjestad ei siirtänyt SHL-pelejään, mutta CHL:ssä se pääsi suoraan toiselle kierrokselle, kun Cardiff luopui sarjasta.

Färjestadin suomalaispuolustaja Jesse Virtanen sanoo, että asiaan suhtaudutaan kaupungilla ja joukkueessa ihan yhtä vakavasti kuin Suomessakin.

– Meille sanottiin, että vähennettäisiin syömässä tai viihteellä käymistä. Kaupassa saa ja kuuluu käydä normaalisti, Leijonissakin viime vuosina nähty Virtanen kertoi MTV Urheilulle.

Färjestadin pelaajilla on kännykässä sovellus, joka lähettää tekstiviestin aamulla kahdeksalta. Viestissä on linkki, joka avaa kyselyn. Jos yksikin oire ilmenee, pitää jäädä kotiin.

Färjestadin pelaajilla oli pari viikkoa sitten testi, jossa selvitettiin, onko pelaajilla ollut missään vaiheessa koronavirustartuntaa. Kaikki tulokset olivat negatiivisia.

– Kyllä asiaan suhtaudutaan täällä hyvin vakavasti, Virtanen sanoi.

Hän pelasi viime kaudella KHL:n Traktor Tsheljabinskissa, mutta palasi tuttuun seuraan. Siirto oli sikälikin hyvä, että KHL:ssä tartuntoja on ollut rutkasti enemmän.

– Maiden välisiä käytäntöjä on vaikea verrata, mutta olen tyytyväinen siihen, että olen täällä.

"Sen verran tuppukylä"

Luulajan hyökkääjä Juhani Tyrväinen kertoi MTV Urheilulle, ettei joukkueessa ole ollut minkäänlaisia vastoinkäymisiä.

– Muutama äijä on ollut kipeänä, ja he ovat olleet testeissä. Tulokset ovat olleet kuitenkin negatiivisia, Tyrväinen kertoi.

Tyrväisen mukaan joukkueelle ei ole annettu tarkempia ohjeita liikkumisesta vapaa-ajalla.

– Luulaja on sen verran tuppukylä, että ei täällä ole paikkojakaan, joissa voisi käydä, kevään 2019 maailmanmestari heitti.

Isoja katkoksia tulovirtaan

Ruotsin tiukat rajoitukset aiheuttavat monenlaisia ongelmia. Osa seuroista on päättänyt sulkea ovet yleisöltä kokonaan. Näin esimerkiksi järjestysmiesten kulut säästyvät.

Seurat ovat järjestäneet huutokauppoja, joissa vähäisten lippujen hintoja on hilattu väkisin ylös.

– Siitä on tullut paljon kritiikkiä, Tyrväinen tiesi.

Isompi ongelma on tulovirran ehtyminen. Sportbladetin arvion mukaan koko kauden pelaaminen ilman yleisöä veisi seuroilta 5,8 miljoonaa euroa.

Tutkimuksen mukaan 14 joukkueesta kymmenellä on miljoonan euron pääoma ennen kauden alkua. Jos koko kausi pelataan tyhjille katsomoille, kymmenen seuran pääoma valuisi miinuksen puolelle.

– Se on huolestuttavaa, 30 prosentin tulojen menettäminen olisi kohtalokasta useimmille bisneksille. Olemme valtavan haasteen edessä, SHL:n toimitusjohtaja Michael Marchal sanoi.

"Seurat paremmassa jamassa"

Färjestad on tutkimuksen mukaan Ruotsin rikkain seura 11,4 miljoonan euron pääomallaan. Virtanen tiedostaa silti, että tilanne voi muuttua nopeasti.

– Palkoista on keskusteltu aika hyvässä hengessä seurajohdon kanssa. Uskon, että saamme hyvän ratkaisun aikaan. Paljon tietysti riippuu siitä, miten katsojien kanssa käy.

Tyrväisen mukaan Luulajassa taloudesta on keskusteltu ainakin toistaiseksi hyvin yleisellä tasolla.

– Seurat ovat Ruotsissa kuitenkin yleisesti paremmassa jamassa kuin Suomessa, Tyrväinen muistutti.

C Moren suomeksi selostetut SHL-lähetykset syyskuussa:

19.9. klo 16.15 Frölunda-HV71 ja klo 19.00 Luulaja-Färjestad
24.9. klo 20.00 Växjö-Färjestad
26.9. klo 19.00 Skellefteå-Örebro
27.9. klo 16.00 Djurgården-Frölunda

C Moren jääkiekkotarjonta kasvaa entisestään, kun kotimainen SM-liiga käynnistyy 1. lokakuuta. C More esittää kaikki ottelut suorina lähetyksinä. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja