Pikkuisen lisää sukanvarteen? 10 rahansäästökikkaa: Valitse itsellesi sopivimmat!

Pikkuisen lisää sukanvarteen? Tässä helpot rahansäästökikat 0:45
Pikkuisen lisää sukanvarteen? Testaa helpot rahansäästökikat

Listasimme kymmenen luovaa rahansäästökikkaa – poimi itsellesi sopiva!

Metro-lehden haastatteleman alennuskuponkiyrityksen edustajan mukaan säästäminen on aina hyvä ajatus, sillä sukanvarressa kannattaisi aina pitää pientä vararahastoa pahan päivän varalle. 

Säästää voi joko tiettyyn tavoitteeseen, kuten lomamatkaan tai asuntoon, tai laajemmin vain "tulevaa varten". Testaa vaikkapa nämä vinkit alkuun pääsemisen helpottamiseksi!

1. Tuhlaukseton kuukausi

Maksa kuukauden aikana vain pakolliset menot, kuten vuokra, bensat ja sähkölasku. Sano "ei" kaikelle muulle. Osta myös ruokakaupasta vain asiat, joita oikeasti tarvitset ja aiot syödä!

Katso, paljonko rahaa säästyy, jos karsit kaiken pois. Samalla huomaat, millaisia arjen rutiineja tai "tuhlauskohteita" aidosti jäät kaipaamaan – iloa ja onnea tuottavista asioista ei toki tarvitse luopua pysyvästi!

2. Kieltolista

Valitse tapa tai asia, josta haluat tämän vuoden aikana eroon. Voit kieltää itseltäsi vaikkapa tupakan, oluen juomisen, pikaruoat, noutokahvin tai uudet vaatteet. Aina, kun rikot omaa kieltoasi, pane vitonen säästötilille, tai vaikkapa vaihtorahat säästöpossuun. Vuoden lopussa olet joko säästänyt rahaa, tai olet lopettanut arkisen tavan, joka sekin vei rahaa!

3. Tutustu kaappeihisi

Ostatko joka viikko tarjoussampoon vain huomataksesi, että kotona olikin jo edellisestä tarjouksesta ostettu sampoo? Tutustu kotisi kaappeihin ja tee inventaario kaikesta, mitä omistat. Kirjaa vaikkapa keittiön kuivakaapin tuotteet paperille! Haasta itsesi keksimään aterioita kuivakaapin sisällöstä.

4. Euron säästö

Jos käytät käteistä, tämä vinkki on sinulle! Aina, kun saat vaihtorahaa, pane euron kolikko säästöön. Voit myös panna säästöön aina suurimman saamasi vaihtorahan riippumatta siitä, mikä se sattuu olemaan. Voit myös sopia itsesi kanssa, että aina, kun lompakossasi on vitosen seteli, se menee säästöpossuun.

5. Prosentin haaste

Laske, paljonko on yksi prosentti tilillesi kilahtavasta palkasta. Aseta tämän prosentin veroinen summa siirtymään säästöön joka kuukausi automaattisesti. Voit myös säästää viisi, tai vaikka kymmenen prosenttia oman valintasi mukaan!

6. Maksa itsellesi maksamisesta

Esimerkiksi Nordeassa ja Osuuspankissa voit ottaa käyttöön sähköisen säästöpossun, joka siirtää tililtäsi säästöön valitsemasi summan jokaisesta korttiostosta. Maksat siis itseltäsi vaikkapa euron itsellesi aina, kun maksat kortilla. Jos käyttäisit korttiasi 15 kertaa viikossa, kuukaudessa säästöä tulisi jo 60 euroa.

7. 52 viikon haaste

Aseta jokaisen viikon viikkonumeroa vastaava summa säästötilillesi: viikolla 1 säästät euron, viikolla 2 säästät kaksi ja niin edelleen. Huomaa, että loppuvuodesta joudut säästämään jo viisikymppisiä! Voit myös muokata haastetta niin, että ensin säästät 10 senttiä, sitten 20 senttiä ja niin edelleen.

8. Rahabingo

Rahabingo toimii kuten edellinen haaste, mutta et koskaan tiedä, paljonko säästät. Kirjoita 52 paperilapulle satunnaisia summia, esimerkiksi "20 senttiä" ja "3 euroa". Pane laput kippoon. Arvo itsellesi säästettävä summa viikoittain. Jos et voi panna säästöön arpomaasi suurta summaa, arvo itsellesi toinen, kunnes saat sopivat pienen summan sisältävän lapun. Pane muut laput takaisin kippoon.

9. 365 päivää

Arvioi, miten paljon realistisesti voit säästää joka päivä. Aseta tämä summa siirtymään tililtäsi säästöön joka päivä vuoden ajan.

10. Sata kuorta

Kirjoita sadan kirjekuoren päälle luku, kuten 2, 5 tai 50. Valitse esimerkiksi kerran viikossa tai kahdessa kaksi kuorta, joihin sujautat sen summan, joka kuoressa lukee: kakkoskuoreen tulee kaksi euroa, vitoskuoreen vitonen.

Lähteet: Metro.co.ukOp.fi

Lue myös:

    Uusimmat