Asunnon myyjä, muista ainakin nämä paikat siivotessasi – asiantuntijat vinkkaavat: "Vaikuttaa ostajan mielikuvaan siitä, minkä arvoinen asunto on"

Aikeena asunnon myyminen? Muista nämä siivousvinkit! 0:40
Aikeena asunnon myyminen? Muista nämä siivousvinkit!

Asunnon myynti alkaa kunnon siivouksella. Tätä seuraa tavaroiden karsinta. Lue vinkit asunnon siistimiseen!

Sanotaan, että ensivaikutelma on tärkein. Kun astut sisään ystäväsi asuntoon, mihin huomiosi kiinnittyy ensimmäisenä? Entä mitä täysin tuntematon ihminen panisi merkille sinun asunnossasi? 

Jos aikeena on saada oma asunto myytyä mahdollisimman jouhevasti, onkin aika kiinnittää huomio myyntiä edistäviin vinkkeihin – siivousvinkkeihin!

Pese ja puunaa, hinkkaa kaakelien saumatkin 

Asunnon myynti alkaa kunnon siivouksella: lattiat ja ikkunat pestään, pinnat pyyhitään, kaakelisaumatkin hinkataan.

Kun kaikki paikat on puhdistettu perin pohjin, edessä on tyhjennys. Liiat tavarat ja kovin henkilökohtaiset asiat, kuten valokuvat, on syytä raivata pois.

– Esillä ei saisi olla hirveästi koriste-esineitäkään. Toinen tyypillinen asia on, että jääkaapin ovi on täynnä jos jonkinlaista lappua ja magneettia. Ne kannattaa mahdollisuuksien mukaan poistaa, Kiinteistömaailma-yrittäjä ja toimitusjohtaja Heidi Metsänen neuvoo.

"Siisti koti on houkuttelevampi ostajalle"

Asunnon houkuttelevuutta voi Oikotien liiketoimintajohtaja Anna Leinosen mukaan lisätä helposti sekä siivouksen että karsimisen keinoin. Kevyt stailauskin voi auttaa.

– Siisti koti on houkuttelevampi ostajalle. Asunnon myynti-ilmoituksessa kuvat ovat erittäin tärkeässä roolissa, ja edustavat kuvat edesauttavat asunnon myyntiä. Kuvia ja asuntonäyttöä varten kannattaa esimerkiksi siivota vaatekasat, kuivaustelineet, lasten lelut ja tiskit pois näkyvistä, Leinonen sanoo.

– Vaikka tavarat ovat itselle rakkaita, kuvissa selkeät tilat näyttävät paremmalta. Myös kuvien valaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota, hän kuvaa.

Ostaja miettii, onko täällä tilaa perheen astioille...

Ostajalle kodin tärkeimpiä huoneita ovat yleensä keittiö ja kylpyhuone. Niissä hän silmäilee tilaratkaisuja, yrittää kuvitella itsensä ja perheensä juuri tähän kotiin.

– Ostaja miettii, miten hän laittaisi ruokaa täällä. Onko täällä tilaa perheen astioille, onko tilaa työskennellä, onko riittävästi kaappitilaa ja laskutilaa? Moni katsoo aika tarkkaankin kalusteiden kuntoa, Metsänen kuvaa.

Kylpyhuoneessa ja keittiössä kaikki tasot kannattaakin tyhjentää. Kaikki ylimääräiset purnukat voi työntää erilliseen laatikkoon ja pois näkyvistä.

– Kylpyhuoneessa ostaja etsii eräänlaista raikkautta: jos kylpyhuone on epämääräisen likainen, se tuntuu luotaantyöntävältä. Sama pätee keittiöön. Siksi myös kodinkoneet, esimerkiksi uuni, kannattaa puhdistaa, Metsäjä sanoo.

Muista jemmata johtokasat

Eräs murheenkryyni ovat kotitoimistot. Niissä saattaa vallita iloinen kaaos, joka pitäisi saada hallintaan.

– Työhuoneessa ja esimerkiksi televisioissa on kaikenlaisia johtoja, jotka näyttävät todella tylsiltä, varsinkin kuvissa. Ne olisi hyvä saada raivattua pois, Metsänen sanoo.

Supersiivous voi myös avata silmät

Moni käyttää ammattilaisstailaajaa apuna asunnon myynnissä. Kuitenkin myös omin voimin pystyy tekemään paljon.

– Esillä kannattaa olla tuoreita leikkokukkia tai ruukkukukkia, ehkä kauniita sisutustyynyjä, Metsänen vinkkaa.

Kun asuntoa sitten alkaa laittaa, siivoaminen voi paitsi edistää myyntiä, myös avata silmät.

– Kun tyhjentää kylpyhuonetta, omistajalle itselleenkin voi valjeta, että apua, täällähän on aika paljon tavaraa ja pinttyneitä pintoja. Siisteydellä on yllättävän suuri merkitys: se vaikuttaa ostajan mielikuvaan siitä, millainen asunto on, minkä arvoinen se on ja tarvitseeko se mahdollisesti remontteja, Metsänen kuvaa.

Lue myös:

    Uusimmat