Mainos

Pikatesti sikainfluenssan seulontaan

Turkulainen diagnostiikkalaitteita tekevä yritys on kehittänyt uuden testin sikainfluenssan seulontaan.

Yhtiön tiedotteen mukaan testin etuja ovat tehokkuus ja korkea suorituskyky perinteisiin pikatesteihin verrattuna. Yhdellä analyysilaitteella voidaan testata 1000 potilasnäytettä vuorokaudessa. Testinäyte otetaan pyyhkäisemällä potilaan limakalvolta.

- Valmistaudumme toimittamaan testejä tulevana syksynä koko Suomen väestön testaukseen, sanoo lääketieteellisen kemian tohtori Aleksi Soini ArcDiasta. Soini vastaa yhtiössä liiketoimintojen kehityksestä ja markkinoinnista.

- Seulontapisteitä voidaan tarvittaessa perustaa suurimpiin terveyskeskuksiin, jolloin testien saatavuus kaikille sairastuneille voidaan varmistaa, Soini jatkaa.

ArcDian johtajan Janne Koskisen mielestä testin käyttöönotto olisi tärkeää siksi, että lääkkeitä voitaisiin jakaa paremmin niitä tarvitseville:

- Tällä hetkellä Tamiflu -lääkettä joudutaan säästelemään riskiryhmille. He saavat sitä pelkkien kliinisten oireiden perusteella, vaikka heillä ei sikainfluenssaa lopulta olisikaan.

Jos nopea testaus otetaan terveyskeskuksissa käyttöön, lääkettä riittäisi paremmin myös muille kuin riskiryhmille.

Testi on ensimmäinen laatuaan

Janne Koskisen mukaan kiinnostusta testiin on ollut paljon ulkomaita myöten.

- Haluamme kuitenkin ensisijaisesti tarjota tätä testiä suomalaisen terveydenhuollon käyttöön, Koskinen kertoo.

- Paljon riippuu nyt siitä, miten terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä sosiaali- ja terveysministeriö näkevät tällaisen tehoseulonnan tarpeen.

Koskinen uskoo testin olevan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Hänen mielestään näin nopeaa ja kustannustehokasta keinoa suuren ihmismäärän testaamiseen ei ole aiemmin kehitetty.

Testi on kehitetty yhteistyössä Turun korkeakoulujen, Turun yliopistollisen keskussairaalan ja THL:n laboratorion kanssa, ja se on ollut koekäytössä Tyksissä talven 2009 influenssaepidemian aikana.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.