Pikaruokaa, sipsejä ja jopa 6 energiajuomaa päivässä! Lopulta Iitu laihdutti 19 kiloa – uudesta työstä erityisen suuri apu: "Kaverit ihmettelivät, mitä oli tapahtunut"

Iitu laihdutti 19 kiloa kolmessa vuodessa 0:46
Katso videolta kuvia Iitun elämänmuutosprosessin varrelta.

Iitun kohdalla painonpudotuksessa auttoi liikunnallinen työ.

Lahdessa asuva Iitu Niemi, 26, laihdutti noin kolmessa vuodessa 19 kiloa. 159 senttiä pitkä Iitu painoi alun perin 85 kiloa. Nyt hän painaa 66 kiloa. Osaltaan painonpudotuksessa auttoi liikkuva työ sekä kotiruoka. Ajoittaisia takapakkeja nuori nainen ei harmittele.

Iitu oli aina ollut jonkin verran ylipainoinen, joten hän ei ollut kiinnittänyt kiloihinsa sen kummempaa huomiota. Urheilullisia harrastuksia hänellä ei ollut. 

– 12–13-vuotiaana sain ekan koirani, niin sen kanssa tuli lenkkeiltyä, Iitu muistelee.

Moottorikelkkaonnettomuus rikkoi selän

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna vuonna 2016 Iitu joutui moottorikelkkaonnettomuuteen Laukaassa, lähellä Jyväskylää. Hän loukkasi selkänsä todella pahasti.

Onnettomuuden jälkeen hän oli viikonlopun sairauslomalla. Sen jälkeen, helmikuun ensimmäisenä arkipäivänä, hän palasi töihin. Fysioterapia ja kuntoutus alkoivat heti. 

Heinäkuussa pitkälle sairauslomalle

Heinäkuussa 2017 Iitu jäi pitkälle sairauslomalle edellisestä työstään. Hän halusi keskittyä selän kuntouttamiseen. 

Iitun mukaan hoitoprosessissa kaikki ei ollut mennyt ihan putkeen. Hänet oli määrätty 13. kesäkuuta 2017 kahdeksi viikoksi vuodelepoon. Käypä Hoito -suositusten mukaan selkäkivun hoidoksi ei suositella vuodelepoa. 

– Jäin liikuntakyvyttömäksi, enkä siksi enää liikkunut sitäkään vähää mitä aiemmin. En pysynyt tolpillani kymmentä minuuttia pidempään.

Paino nousi kotona nököttäessä

Sairauslomalla paino alkoi nousta. Iitulla ei ollut kuntoutuskäyntien lisäksi muuta tekemistä kuin istua yksin kotona sohvan pohjalla ja syödä. 

– Söin paljon sipsejä ja popcornia. Hesburgerin aterioita meni paljon.

Hänen suurin paheensa olivat energiajuomat. Niitä saattoi mennä kolmesta kuuteen tölkkiä päivässä. Lisäksi kahvia meni usein pannullinen. 

– Nopea painonnousu johtui siitä onnettomuudesta. En saanut liikkua enkä olisi siihen kuntoni puolesta kyennytkään.

Lupa liikkua lokakuussa 2017

1. lokakuuta 2017 kontrollikäynnillä Iitu sai jälleen luvan liikkua. Hän alkoi hakea töitä ja löysikin sellaisen pian varhaisjakelusta. Hänellä oli ollut toiveissaan työ, jossa ei tarvitsisi istua, sillä se ei tekisi selälle hyvää.

Iitu aloitti työt marraskuussa. Paljon rappusissa juoksemista sisältävä työ auttoi selkäongelmiin. Joulukuussa lääkäri suositteli liikkumisen jatkamista.

Painokin putosi. Työt aloittaessaan hän painoi 85 kiloa ja parissa kuukaudessa lähti seitsemän kiloa.

– Eihän se tietenkään mikään ihme ole, jos ei ole aiemmin liikkunut niin paljon ja yhtäkkiä juoksee kolme tuntia töissä joka yö, hän toteaa.

Oli Iitu painon pudottamista jo aiemmin pohtinutkin, sillä poikaystävä oli erään kerran varovaisesti kysäissyt, että kannattaisikohan hieman kiinnittää huomiota elämäntapoihin.

– Tietenkään ei tuntunut kivalta kuulla tuollaista, mutta oli hyvä, että hän sanoi siitä, Iitu kertoo.

– On helppo keksiä tekosyitä ja vältellä peilejä. Ei sitä jotenkin tajunnut, että painoa oli kertynyt noin vuodessa 10–15 kiloa lisää.

Koulun alku ja lisää hyviä uutisia

Kevättalvella 2018 Iitu aloitti opinnot merkonomilinjalla. Hän olisi voinut aloittaa opinnot jo syksyllä, mutta oli halunnut lykätä koulun alkua hieman, koska syksyllä oli paljon fysiatrisia käyntejä.

Samoihin aikoihin, kun koulu alkoi, Iitu sai hyvää uutisia: akuuttia riskiä leikkaukselle ei enää ollut! Liikunta oli auttanut ja lääkäri suositteli, että Iitu jatkaisi samaa rataa.

Opintoja ja töitä samaan aikaan

Ensimmäiset kolme kuukautta Iitu opiskeli päivät ja teki osa-aikaisena yötöitä varhaisjakelussa. Hänen motoriikkansa parantui koko ajan ja kuntoutus muuttui itsenäiseksi. 

Koulupäivät, osa-aikainen työ varhaisjakelussa ja terveellinen kouluruoka tekivät muutenkin hyvää. Huhtikuun loppuun mennessä Iitun paino oli pudonnut 75 kiloon.

Keväällä ja kesällä Iitu suoritti työharjoitteluita. Hän teki edelleen samalla töitä osa-aikaisena varhaisjakelussa. 

Työharjoitteluiden aikana painonhallinta vaikeutui, sillä niiden lomassa ei tullut syötyä terveellisesti kuin koulussa. Iitu saattoi käydä pikaruokalan kautta työvuoron aikana tai tilata jotain nopeaa työpaikalle. Oman haasteensa toi se, että yövuorojen jälkeen ei aina jaksanut tehdä mitään ruokaa tai liikkua. 

Muutos konkretisoitui synttäreillä

Painossa tapahtui ajan mittaan jonkin verran vaihtelua. Toukokuussa 2019 Iitu alkoi suorittaa tutkintoaan loppuun oppisopimuksella erilaisissa toimistotyötehtävissä. Liikkuminen jäi vähemmälle. Silloin kertyi muutama niin sanottu toimistokilo.

Ajoittaisista takapakeista huolimatta Iitu onnistui vuoden 2019 syyskuun alkuun mennessä laihduttamaan kaiken kaikkiaan 18 kiloa. Hän painoi tuolloin 67 kiloa. Kun samassa kuussa vietettiin Iitun 25-vuotissyntymäpäiviä, poikaystävä kiinnitti huomiota tapahtuneeseen muutokseen.

– Hän totesi, että paita on tainnut käydä liian isoksi. Leijuin ilosta!

– Muutkin huomasivat muutoksen. Kaverit ihmettelivät, mitä oli tapahtunut.

Uudesta ruokavaliosta

Yksi muutokseen vaikuttanut tekijä on ruokavalio. Sipsit ja muut herkut sekä energiajuomat ovat jääneet pois. 

Samoin on einesten laita, sillä itse tehty ruoka maistuu paremmalta. Iitun ruokavalioon kuuluu nykyisin muun muassa kanaa, riisiä ja parsakaalia.

– Säilytin ennen uunissa tavaroita, hän nauraa.

– Käytin sitä vain silloin, jos halusin nuggetteja.

Lokakuussa 2019 meni rikki 20 laihdutetun kilon raja. Asiaa juhlistettiin ravintolaillallisella. 

Nyt tavoitteena 55 kiloa

Iitu valmistui merkonomiksi marraskuussa 2019. Sen jälkeen hän on tehnyt töitä sekä toimistolla että varhaisjakelussa. 

Iitun paino on myöhemminkin vaihdellut jonkin verran, mutta pysynyt hieman alle 70 kilossa. Osittain syynä ajoittaisiin kilojen kertymisiin on ollut toimistotyö. Osittain vaikutti koronakevät.

– Silloin missään ei saanut käydä ja piti olla vain kotona. 

Nyt Iitu painaa 66 kiloa. Hän päätti hiljattain pyrkiä kohti 55 tavoitepainoa. Hänestä tuntuu, että hän alkoi lepsuilla painonhallinnan kanssa sen jälkeen, kun oli saavuttanut 20 laihdutetun kilon rajan.

Ajoittaisia kilojen kertymisiä hän ei harmittele.

– Ei haittaa, kun tietää, että painoon voi omalla tekemisellä vaikuttaa.

– Nyt tosiaan nappasin taas itseäni niskasta kiinni ja aion päästä tavoitteeseeni! Johan olen tässä vuoden päivät ”lusmuillutkin”. Aika kuluu liian nopeasti.

Painonpudotuksessa on koko ajan ollut tukena poikaystävä. Hän liikkuu paljon. Iitu on iloinen siitä, että kumppani jaksaa muistutella liikunnasta, sillä kyseessä on samalla niin pieni, mutta merkityksellinen asia. 

– Miesystävä on ehdottanut, että hän voisi tehdä mulle treeniohjelman ja ehkä mä kohta suostunkin siihen, jos hän riittävästi suostuttelee, Iitu virnistää.

Iitun vapaa-aikaan kuuluu lenkkeily koirien kanssa. 13-vuotiaan koiran kanssa tehdään kevyitä lenkkejä. Nuoremman, 2,5-vuotiaan koiran kanssa hän yrittää harjoittaa canicrossin eli koirajuoksun saloja. Hän yrittää liikkua luonnossa mahdollisimman paljon.

Liikunnallisesta työstä on ollut iso apu

Arki kahden työn parissa sopii Iitulle. Yötöiden myötä tulee liikuttua enemmän ja se motivoi häntä liikkumaan myös vapaa-ajalla. Kävelyä sisältävä työ on auttanut painonhallinnassa. 

– Suosittelenkin liikunnallista työtä kaikille, joiden tuntuu muuten olevan vaikeaa saada itseään motivoitumaan salille tai urheilun pariin. 

Elämänlaatu parantunut

Painonpudotus on parantanut Iitun elämänlaatua. Hän esimerkiksi nukkuu paljon paremmin. 

Selän kunto on elämäntaparemontin myötä parantunut niin paljon, että särkylääkkeitä ei tarvitse syödä enää päivittäin. Kehon liikkuvuus on parantunut huomattavasti. 

– Ei kukaan uskoisi, että olen ollut onnettomuudessa.

Osittainen lähde: Käypä Hoito

Lue myös:

    Uusimmat