Mainos

Piispa Kantola pysyy eropäätöksessään

Turun piispa pysyy eropäätöksessään kansalaisvetoomuksesta huolimatta. Nimiä piispan puolesta kerättyyn adressiin kertyi lähes 5500.

Turun piispa Ilkka Kantola ei peru eroilmoitustaan. Hän kertoi asiasta tänään kirjallisesti tilaisuudessa, jossa hänelle ja Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulille jätettiin vetoomus eron perumisen puolesta. Internetissä kootun vetoomuksen allekirjoitti noin 5500 henkilöä.

Vetoomuksessa todetaan, että Kantolan on kutsunut piispan virkaan Jumala eivätkä inhimillisen elämän vaikeudet ja virheet kutsua peruuta. Vastauksessaan Kantola kiitteli saamastaan myötätunnosta, mutta ilmoitti pysyvänsä päätöksessään, koska ei voi olla varma siitä, että nauttii viranhoitamiseen tarvittavaa luottamusta. Eroamalla Kantola katsoo myös parhaiten edistämään niitä päämääriä ja arvoja, joita vetoomuksen allekirjoittaneet pitävät tärkeinä kirkossa ja yhteiskunnassa.

Kantola ilmoitti eroavansa sen jälkeen kun hänen avioeroonsa liittyvät yksityiskohdat tulivat julkisuuteen. Tuomiokapituli vain toteaa eron Piispat kutsuu virkaan hiippakunta. Huomenna kokoontuvan tuomiokapitulin osaksi jää vain todeta Kantolan ero 1. toukokuuta lähtien. Käytännössä Kantola ei enää hoida virkaansa, sillä hän on sairauslomalla ja sen jälkeen hän pitää vuosilomansa.

Hiippakunnan lakimiesasessori Matti Mäkinen arvioi, että uusi piispanvaali toimitetaan syyskuussa. Piispa Kantolan tehtäviä hoitaa mahdollisuuksiensa mukaan arkkipiispa Jukka Paarma.

Avointa keskustelua kaivataan

Vetoomuksen vastaanotti hiippakuntadekaani Kaarlo Kalliala. Hän sanoi, ettei vetoomus voi olla jättämättä jälkiä kirkkoon.

- On poikkeuksellista, että kirkon instituution puoleen käännytään näin laajan joukon voimin. Kansalaiskeskustelu tulee varmasti jatkumaan, Kalliala arvioi.

Avointa keskustelua armosta ja anteeksiannosta toivovat myös vetoomuksen luovuttaneen lähetystön johtaja Alastaron kirkkoherra Hannu Syrjälahti ja jäsen toimittaja Kaisa Raittila. Raittilan mukaan tähän mennessä keskustelussa on kuulunut erityisesti moralistien ääni. Syrjälahti toivoo, että Kantola tavalla tai toisella jatkaa toimintaansa kirkon piirissä.

"Churchillkin" allekirjoitti

Allekirjoitusten kerääminen internetissä aiheutti myös ongelmia, sillä Kantolaa tukemaan asettui mm. "Winston Churchill". Listalta jouduttiin poistamaan satoja selvästi väärennettyjä nimiä ja asiattomia kommentteja, kertoo lähetystön jäsen teologian tohtori Vesa Hirvonen.

Hänen mukaansa listalle jääneistä nimistä noin neljännes on Turun arkkihiippakunnan alueelta. Pappeja ja seurakuntien työntekijöitä on mukana satoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.