Mainos

Piispa Häkkinen: Eropiikki ei yllätä

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen ei ole yllättynyt homokeskustelun aiheuttamasta piikistä kirkosta eroamistilastoissa.

Eroakirkosta.fi -sivuston mukaan tiistain jälkeen kirkon on jättänyt liki 6 000 jäsentä. Syyksi arvellaan Ylen Ajankohtaisen kakkosen lähettämää Homoilta-ohjelma.

Piispa Häkkisen mukaan kirkon jäsenkehitys on aaltoliikettä.

- Aina kun on kyseessä herkkä tai vaikea asia, se näyttää laskevan ihmisten kynnystä erota. Kysymys homoseksuaalisuudesta on tyypillisesti ollut tällainen. Esimerkiksi 1980-luvulla naispappeus-kysymys oli sellainen. Silloin selkeä piikki eroamisissa nähtiin, kun kirkolliskokous torjui pappeusviran avaamisen naisille.

Häkkinen ei usko, että homokysymys nousee merkittäväksi marraskuun seurakuntavaaleissa.

- Kaiken kaikkiaan tämä kysymys homoseksuaalisuudesta jakaa paitsi kirkkoa, myös suomalaisia maantieteellisestikin. Monissa seurakunnissa tämä ei ole minkäänlainen kysymys. Seurakuntavaaleissa painitaan aivan muiden kysymysten kanssa.

Piispa muistuttaa, että kysymys homoseksuaalisuudesta jakaa kaikkia suuria kirkkokuntia.

Kirkon todellisuus tunnetummaksi

Kirkoista eronneista 70 prosenttia on nuoria aikuisia, joiden syy eroon on, ettei koska kirkko merkitse heille mitään.

- Mielikuva, joka ihmisillä on kirkosta, tulisi saada todellisemmaksi. Kirkon varsinainen elämä ja sanoma todeksi päiväkerhoissa, lasten parissa tai diakoniatyön vastaanotolla kun ihmisen vaikeuksia käydään läpi tai vaikkapa jonkun surevan omaisen kanssa käytävän hautajaiskeskustelussa. Se mielikuva, joka kirkosta helposti syntyy, ei tunnista tätä todellisuutta.

Piispa painottaa läsnäolemisen tärkeyttä.

- Niin kirkon työntekijöiden kuin seurakuntalaisten tulisi olla siellä läsnä missä keskustellaan syvistä elämän kysymyksistä ja arvokysymyksistä - on se sitten netti tai työpaikan kahvikeskustelut - ja tuoda tällä tavalla kirkon todellisuutta esille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.