Piiska tepsi - eläkkeelle aiotaan yhä vanhempana

Enemmistö suomalaisista uskoo jäävänsä eläkkeelle yhä vanhempana. Tuore kyselytutkimus paljastaa, että 60 prosenttia työssäkäyvistä suomalaisista uskoo jaksavansa työelämässä vanhuuseläkeikään saakka ja jäävänsä eläkkeelle vasta 63–68-vuotiaana.

Vastaajien mielestä työuria voitaisiin parhaiten pidentää ja työssä jaksamista parantaa työtehtävien räätälöinnillä, laadukkaalla esimiestyöllä ja hyvällä työilmapiirillä. Lassila & Tikanojan teettämään kyselytutkimukseen vastasi reilut 700 työssäkäyvää suomalaista kesäkuun aikana. Kysely julkaistiin tänään MTV3:n järjestämässä SuomiAreenassa Porissa.

Työssäkäyvien suomalaisten mielestä työterveyshuolto, mahdollisuus joustaa työajoissa ja ammattitaitoa edistävä koulutus ovat tärkeimmät tekijät työssä jaksamisessa.

Jo Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen aikana keskusteltiin kiivaasti työurien pidentämisestä ja eläkeiän nostamisesta.

Työntekijöiden työkyvyn ylläpitäminen pidentää työuria

Kyselystä käy ilmi, että lääkinnällinen ja ammatillinen kuntoutus sekä työtehtävien räätälöinti työkyvyn mukaan ovat vain joka toisen vastaajan ulottuvilla. Erityisen tärkeänä työkyvyn ylläpidon kannalta vastaajat pitävät mahdollisuutta räätälöidä työtehtäviä työntekijän kunnon mukaan.

– Työuria voidaan pidentää vähentämällä työkyvyttömyyseläkkeiden määrää, joka on merkittävin ennenaikaisen eläkkeelle jäämisen syy. Suomessa vanhuuseläke alkaa 63–68-vuotiaana. Eläkkeelle jäädään kuitenkin keskimäärin alle 60-vuotiaana työkyvyttömyyseläkkeiden vuoksi. Työkyvyttömyyseläkkeellä on tällä hetkellä noin 270 000 suomalaista eli joka viides eläkkeensaaja. Tämä maksaa veronmaksajille miljoonia euroja, sanoo L&T:n työkykycontroller Hanna Kankainen.

Suomalaiset suunnittelevat pitkää työuraa

Kyselyn mukaan eläköitymistä viimeistään 60-vuotiaana havittelee lähes 23 prosenttia vastaajista ja vain 2 prosenttia vastaajista uskoo jäävänsä eläkkeelle viimeistään 50-vuotiaana.

– Tutkimuksesta ilmenee myös se, että neljännes työssäkäyvistä suomalaisista ei usko jaksavansa työkykyisinä vanhuuseläkeikään asti. Tämä on signaali, joka päättäjien kannattaa ottaa vakavasti ja miettiä, mitä asialle on tehtävissä, Kankainen toteaa.

Hallitukselta toivotaan työhyvinvointia edistäviä keinoja

Selvitykseen vastanneiden mielestä merkittävimmät tekijät työuran jatkumiselle eläkeikään asti ovat mielenkiintoiset työtehtävät, mahdollisuus joustaa työajoissa ja mukavat työkaverit. Joustomahdollisuus ja mukavat työkaveri ovat naisille tärkeämpiä kuin miehille.

Nuoret vastaajat arvostelevat työssä jaksamisen kannalta eniten esimiestyön laatua, töiden organisointia ja työilmapiiriä. Nuorimmat vastaajat kokevat voivansa joustaa eniten työajoissa ja työtehtävissä.

Vastaajien mukaan uuden hallituksen keskeisin tehtävä palvelualojen houkuttelevuuden lisäämiseksi olisi työssä jaksamisen edistäminen työhyvinvointia edistävien keinojen avulla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat