Opettaja noutaa oppilaat kouluun nimetyltä alueelta, välituntia ei pidetä 45 minuutin välein, kouluun ei tule saapua liian aikaisin – näin koululaisia suojataan koronalta Jyväskylässä ja Helsingissä

MTV kysyi, päästävätkö vanhemmat lapsensa kouluun – Jyväskylässä liki joka viides oppilas jää ehkä pois 3:29
MTV kysyi, päästävätkö vanhemmat lapsensa kouluun – Jyväskylässä liki joka viides oppilas jää ehkä pois.

Lähiopetus peruskouluissa alkaa jälleen huomenna 14. toukokuuta, minkä vuoksi kouluissa on tehty paljon erityisjärjestelyjä turvallisen opiskelun takaamiseksi.

Muun muassa jyväskyläläisessä Huhtasuon yhtenäiskoulussa sekä helsinkiläisessä Kaisaniemen ala-asteen koulussa on tehty monia konkreettisia muutoksia, jotta opetusjärjestelyt sekä opetuksen toteuttaminen hoidetaan hallituksen antamien linjausten mukaisesti.

Opetustilat

Huhtasuon yhtenäiskoulun rehtori Kirsi Kallionpää kertoo, että koulussa opiskelee yhteensä noin 850 oppilasta 1–9-luokilla. Ylimääräistä opiskelutilaa ei juurikaan ollut edes ennen koronaepidemiaa, mutta muutoksilla on onnistuttu lisäämään turvaväliä koulussa.

Kallionpään mukaan kaikki opetus tulee tapahtumaan koulukiinteistössä tai ulkona.

– Olemme hyvin laveasti käyttäneet kaikkia koulun tiloja opetuksen, ruokailun ja muiden toimintojen järjestämiseen.

– Meillä on sellainen toimintaperiaate, että yksi opetusryhmä on vain yhdessä heille nimetyssä tilassa. Olemme ohjeistaneet opettajia myös suosimaan paljon ulkoilua ja retkeilyä, jotta saamme väljyyttä tänne koulun sisälle, kertoo Kallionpää.

Koululle on lisäksi saapunut noin 70–80 anomusta vanhemmilta, jotka haluavat pitää lapsensa kotona. Kallionpään mukaan näin ollen myös lähes jokaiselta luokalta puuttuu oppilas.

Koulun kalusteet on puolestaan aseteltu niin, että turvavälit toteutuisivat paremmin. Lisäksi koulun muita tiloja, kuten liikuntasalia ja kirjastoa, voidaan käyttää opetustarkoitukseen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kaisaniemen ala-asteen vanhempia ja oppilaita on ohjeistettu Wilma-viestein koulun toiminnan muutoksista. MTV Uutiset on lukenut koulun vanhemmille lähettämät viestit. 

Koulun rehtori Susanna Kantanen kertoo viestissään, että opetus toteutetaan niin, että oppilaita on samassa tilassa aiempaa vähemmän. Ryhmäkokoja ei tulla pienentämään, mutta koulun muita tiloja otetaan opetuskäyttöön.

Kantasen mukaan tarvittaessa lisätiloja voi ottaa käyttöön kaupungin lukioista, ammatti- ja aikuisopiston toimipaikoista, työväenopistoista tai kulttuuri- ja vapaa-ajan toimijoiden tiloista. Lisätilat aiotaan etsiä mahdollisimman läheltä itse koulurakennusta.

Esimerkiksi koulun 3. ja 5. luokan oppilaat tulevat käymään koulua kokonaan toisessa rakennuksessa, lähellä sijaitsevassa Sibelius-lukiossa.

Myös Kaisaniemen ala-asteen koulussa tullaan suosimaan retki- ja ulkoilupäiviä, eikä julkista liikennettä aiota käyttää siirtymiseen retkipaikoille.

Lisäksi rehtorin mukaan opetuksen järjestelyissä tullaan noudattamaan asetettuja minimituntimääriä eli koulupäivän pituudet voivat lyhentyä.

Iltapäivätoiminta Kaisaniemen ala-asteen koulussa käynnistyy lähiopetukseen siirtyessä, mutta se pyritään järjestämään ulkotiloissa.

Huhtasuon yhteiskoulussa iltapäivätoimintaa ei järjestetä vanhemmille oppilaille toistaiseksi. Iltapäivätoiminta pienimmille lapsille järjestetään, mutta sinne on ilmoitettu tavanomaista vähemmän oppilaita.

Kouluun saapuminen ja koulusta poistuminen

Huhtasuon yhtenäiskoulussa viikoittaisen opetuksen tuntimäärä pysyy samana, mutta lukujärjestyksen päivärytmi on laitettu uusiksi. Koululaiset saapuvat kouluun porrastetusti, jotta kontaktia muihin oppilaisiin on mahdollisimman vähän.

Vanhempien tulee jättää koululainen koulun parkkialueelle, josta oppilaat kävelevät koululle.

Koulualueelle saavuttua jokainen luokkaryhmä kokoontuu omalle nimetylle alueelleen koulun pihalla. Näin oppilaat eivät pääse kontaktiin muiden luokkien oppilaiden kanssa.

– Oppilaat eivät tule itsenäisesti kouluun sisälle ollenkaan. Heille on nimetty odotuspaikat pihalta, josta opettaja tai luokanvalvoja hakee oman luokkansa. Siitä he siirtyvät opettajan johdolla suoraan omaan kotiluokkaansa ja vasta viisi minuuttia myöhemmin seuraava ryhmä haetaan pihalta, kuvailee Kallionpää.

Koulupäivän päätyttyä opettaja tai luokanvalvoja saattaa vastaavasti oppilaat ulos koulurakennuksesta, jotta alueelle ei jäädä oleskelemaan.

Kallionpään mukaan koulukyydityksen liikennöitsijät ovat lisänneet kapasiteettia ja vuoroja, jotta turvavälit ajoneuvoissa säilyvät. Myös koulukyydillä saapuvia oppilaita on ohjeistettu istumaan muista erillään ja välttämään pintojen koskettelua.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Myös Kaisaniemen ala-asteen koulun päivärytmi toteutetaan porrastetusti eli koulu alkaa ja päättyy eri aikaan eri ryhmillä. Vanhempia on myös ohjeistettu, että oppilaan tulisi olla koulualueella ainoastaan hetki ennen opetuksen alkamista eikä sinne saa mennä etukäteen leikkimään.

Kaisaniemen ala-asteen koulun tiloja ja pihaa saavat rehtorin mukaan toistaiseksi käyttää ainoastaan oppilaat, koulun henkilöstö ja iltapäivätoiminnan palveluntuottajat. Näin olleen huoltajat voivat saattaa lapsensa kouluun, mutta he eivät saa jäädä koulun pihalle tai mennä koulurakennukseen.

Opetus

Huhtasuon yhtenäiskoulussa 1–6-luokkien opettajat vastaavat pääasiassa opetuksesta. Yläkoulussa luokanvalvoja on päävastuussa opetuksen tarjoamisesta.

Kallionpään mukaan luokanvalvojan apuna on myös luokaton aineenopettaja, joka toteuttaa viikossa noin kymmenen tuntia opetuksesta sekä tuottaa luokanvalvojille erinäisiä opetusmateriaaleja esimerkiksi valinnaisaineiden opetukseen.

– Luokanvalvoja on ainoastaan yhdessä ryhmässä, mutta tämä luokaton aineenopettaja saattaa opettaa kahta eri luokkaa.

Myös Kaisaniemen ala-asteen koulussa opetusryhmät pidetään pääsääntöisesti erillään koko koulupäivän ajan.

1–6-luokkien opettajat vastaavat luokkiensa opetuksesta. Luokilla 7–10 luokanvalvoja vastaa pääsääntöisesti ryhmänsä opetuksesta. Kaikille luokille nimetään lisäksi tietyt pysyvät opettajat ja avustajat.

Rehtori Kantasen viestin mukaan ainoastaan valinnaisten aineiden kursseilla opetusryhmä voi vaihtua, mikäli opetusta ei muutoin voida toteuttaa.

Lue myös: Yksi lapsi sairaalhoidossa koronan takia – THL ""Lapsilla pieni riski vakavaan muotoon"

Kouluruokailu

Kouluruokailun järjestäminen turvallisesti tuo myös uusia järjestelyjä ja käytäntöjä. Sekä Huhtasuon yhtenäiskoulussa että Kaisaniemen ala-asteen koulussa ruokailu järjestetään porrastetusti, jotta etäisyys muihin pidetään sopivana.

Kallionpää kertoo, että Huhtasuon yhtenäiskoulun yläkoulun oppilaat ruokailevat joko ruokalassa tai liikuntasalissa.

– Tavallisesti ruokalassa syö noin 250 oppilasta kerrallaan. Nyt on tehty niin, että siellä syö ainoastaan 80 oppilasta maksimissaan.

Alakoulun oppilaat puolestaan hakevat ruoan omiin luokkiinsa.

Kaisaniemen ala-asteen koulussa kouluruokailu järjestetään oman luokan tai ryhmän kanssa. Ruokailu tapahtuu joko luokittain ruokasalissa tai luokkahuoneissa.

Välitunnit

Huhtasuon yhtenäiskoulussa myös välitunnit vietetään oman luokan kesken, jotta koulun käytäville tai piha-alueelle ei synny tungosta.

– Jokainen luokasta vastaava opettaja miettii itse, että milloin pitää sopivan lepotauon, mennäänkö välitunnilla ulos, ollaanko osa välitunneista sisällä ja ollaanko siellä kerralla pidempi aika vai pidetäänkö pienempiä taukoja.

– Tähän saa käyttää luovaa pedagogista vapautta. Ei tehdä mitään aikataulutusta, minkä mukaan olisi aina pakko mennä ulos. Jos luokassa asiat sujuvat hyvin, niin ihan hyvin voidaan tehdä kaksi tuntia opetusta ja sitten lähteä pidemmälle tauolle, kommentoi Kallionpää.

Jokaisen luokan opettajan tehtävänä on etsiä koulun pihapiiristä alue, jossa oppilaiden tulee viettää taukonsa.

Välituntikellotkaan eivät soi, jotta oppilaat eivät vahingossakaan saisi väärää signaalia juosta ulos välitunnille.

Myös Kaisaniemen ala-asteen koulussa välitunnit rytmitetään niin, etteivät kaikki ole ulkona yhtä aikaa.

Käsihygienia koulupäivän aikana

Kaisaniemen ala-asteen koulussa huolehditaan koulupäivän aikana tehostetusti hygieniasta.

Rehtorin viestin mukaan oppilaita tullaan muistuttamaan käsi- ja yskimishygieniasta. Lisäksi kädet tulee pestä kouluun tultaessa, kotiin lähdettäessä, ennen ruokailua, ulkoa sisään tultaessa ja yskimisen tai aivastamisen jälkeen.

Käsi- ja muuta hygieniaa ylläpidetään tehostetummin myös Huhtasuon yhtenäiskoulussa.

– Koteihin laitettiin Wilman kautta viestiä, jossa kerrottiin, että oppilaan tulee osata pestä kädet lämpimällä vedellä ja saippualla, tulee osata pitää huolta siitä, että wc-tilat jäävät siistiksi käytön jälkeen ja tulee osata käyttää käsidesiä.

– Kouluun tullessa pestään kädet heti luokassa. Sitten kun lähdetään syömään ja tullaan ruokalasta, pestään kädet. Kädet pestään aina, kun liikutaan oman luokan ulkopuolelle, luettelee Kallionpää.

Myös koulun tiloja siivotaan tehostetummin. Muun muassa ruokalassa pöytien ja tuolien pinnat puhdistetaan jokaisen luokan ruokailun jälkeen. Astioiden palautuspisteellä tulee ruokailijoiden käyttää myös tarjottua käsihuuhdetta.

Henkilöstön muutokset

Oppilaiden lisäksi henkilöstön toimintaan kouluissa on tehty muutoksia, jotta tautiriski pienenisi. Huhtasuon yhtenäiskoulun taukotilassa ei käydä yhtä aikaa kahvilla tai syömässä lounasta, vaan ajat on porrastettu. Neuvotteluhuoneita on otettu eväsruokailijoiden käyttöön.

Henkilöstön isommat kokoukset järjestetään sähköisesti. Pienemmät palaverit tulee järjestää alle kymmenen hengen ryhmissä.

Vastaavasti myös Kaisaniemen ala-asteen koulussa opettajien kokoukset järjestetään jatkossa etäyhteyden avulla. Henkilöstöä koskee myös samat ohjeet fyysisten kontaktien välttämisessä sekä käsihygieniassa kuin oppilaitakin.

Kevätjuhla ja todistusten jako

Perinteiset kevätjuhlat on myös kouluilta tänä keväänä peruttu. Huhtasuon yhtenäiskoulussa sekä Kaisaniemen ala-asteen koulussa viimeinen koulupäivä järjestetään oman luokan kesken. Oppilaille on luvassa pientä juhlavaa ohjelmaa. Päivän päätteeksi oppilaat saavat todistuksensa ja stipendinsä.

– Emme voi valitettavasti kutsua tänä vuonna vanhempia tai lasten ja nuorten muita läheisiä juhlimaan koulun päättymistä, kommentoi Huhtasuon yhtenäiskoulun rehtori tilannetta.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat