MTV kysyi 10 kaupungilta, kuinka moni lapsi on jäämässä kotiin koulujen jatkuessa – yksi paikkakunta erottuu selkeästi joukosta

MTV kysyi, päästävätkö vanhemmat lapsensa kouluun – Jyväskylässä liki joka viides oppilas jää ehkä pois 3:29
MTV kysyi, päästävätkö vanhemmat lapsensa kouluun – Jyväskylässä liki joka viides oppilas jää ehkä pois.

MTV Uutiset kysyi kymmeneltä suurelta kaupungilta, kuinka moni oppilas on jäämässä kotiin, kun peruskouluissa palataan lähiopetukseen tämän viikon torstaina. Vastauksissa on huomattavia vaihteluita.

MTV Uutisten saamien alustavien tietojen mukaan eniten poissaoloja tullaan näkemään Jyväskylässä, josta arvioidaan, että jopa 18 prosenttia koululaisista jäisi kotiin. Vaasassa arvio on vain noin 1–2 prosentin luokkaa.

Monissa kaupungeissa arviot liikkuvat viiden ja kymmenen prosentin välillä.

Eri kaupungeissa suhtaudutaan hakemuksiin hieman toisistaan poikkeavin tavoin. Listasimme alle esimerkkejä muutamista suurimmista kaupungeista.

Helsinki

Helsingin perusopetusjohtaja Outi Salo ei lähde arvioimaan, kuinka suuri osa lapsista on poissa koulusta loppukevään, koska tällaista lukua ei ole vielä keskitetysti saatavilla. Huoltajien tekemiä hakemuksia on käsitelty kouluissa tapauskohtaisesti.

– Poissaoloille pitää olla perustelut ja niitä käydään huoltajien kanssa läpi. Hakemuksiin on suhtauduttu myönteisesti, Salo kertoo.

Jos lapsella esiintyy pelkoa koronaviruksesta, tilannetta arvioidaan perheen edun kannalta.

Tampere

Tampereen kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä kertoo, että lääkärintodistuksia ei Tampereella vaadita. Järvelän mukaan poikkeusoloissa pätee samat säännöt kuin tavallisestikin. Terveydelliset syyt ja esimerkiksi perheen yhteiset matkat ovat hyväksyttyjä syitä poissaoloille.

– Poissaololle pitää olla perusteltu syy, ja huoltaja määrittää, mikä se syy on, Järvelä sanoo.

Järvelä haluaa rauhoitella vanhempia ja toteaa, että koronavirustilanne Pirkanmaalla on hallinnassa.

– Kaikille tarjotaan opetusta ja kouluun on turvallista tulla, mutta lopullisen harkinnan esimerkiksi lapsen terveydentilan vaateista tekee huoltaja.

Oulu

Oulun Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilän mukaan terveydelliset syyt ovat hyväksyttäviä poissaoloon. Muuten kyse on luvattomasta poissaolosta.

Entä jos lapsi kokee pelkoa koronatilanteesta? Penttilän mukaan silloin halutaan keskustella vanhempien kanssa siitä, mikä pelon aiheuttaa.

– Jos huoltajalla on vain tunne siitä, että ei voi päästää lastaan kouluun, niin huoltaja kantaa siitä silloin vastuun. Meillä on kuitenkin perusopetuslaki, joka velvoittaa huoltajan huolehtimaan, että lapsi käy joko peruskoulua tai otetaan kotiopetukseen.

Turku

Turun perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuomisen mukaan kaupungissa suhtaudutaan poissaoloihin neutraalisti. Poissaoloja tulee normaaliarkenakin, Tuominen sanoo.

Tuomisen mukaan hyväksyttyjä poissaolon syitä ovat terveydelliset syyt. Sairaana ei saa tulla kouluun.

– Lisäksi jos on syytä olettaa, että lapsi tai joku perheenjäsen kuuluu riskiryhmään, niin hyväksymme tällaisen näkemyksen, Tuominen kertoo.

Tuomisen mukaan pelkkä mielipiteellinen syy ei riitä lapsen kotiin jäämiseen. Oppilaiden tulee lain mukaan saada perusopetusta, joko koulussa tai kotiopetuksessa.

– Tässä on kyse 12 työpäivästä, eikä ole sellaista aaltoa näköpiirissä, että ryhdyttäisiin kotiopetusratkaisuja valmistelemaan kovasti. Tällaisia yhteydenottoja ei ole meille tullut, Tuominen kertoo.

Jyväskylä

Jyväskylässä kotiin on jäämässä alustavien tietojen mukaan jopa vajaa viidennes oppilaista. Sivistyspalvelujen toimialajohtaja Eino Leisimo kertoo, että kotiin jäädään niin terveydellisistä syistä kuin huoltajien tekemien poissaolohakemusten perusteella.

– Niihin (hakemuksiin) on suhtauduttu rakentavasti, eikä lähtökohtaisesti ole lähdetty epäämään tässä noin kahden viikon aikana, Leisimo sanoo.

Millä perusteella saa olla pois?

– Ne ovat perheestä lähtevät syyt, kuten lomamatkat ja muut, Leisimo kommentoi.

Etäopetusta jatketaan Leisimon mukaan niille, joilla on lääkärintodistuksen mukainen perusta jäädä kotiin.

Vaasa

Vaasan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen koulutoimenjohtaja Marianne West kertoo, että Vaasassa poissaolojen kanssa on otettu tiukka linja. Samaa poissaolo-ohjeistusta noudatetaan kuin normaalioloissakin.

– Jos ei ole pätevää syytä poissaololle, niin se on silloin luvaton poissaolo, West kertoo.

Päteviä syitä ovat sairaus tai lapsen tai perheenjäsenen kuuluminen riskiryhmään. Pelkkä pelko koronaviruksesta tai halu jättää lapsi kotiin eivät Westin mukaan riitä syiksi.

Kyse kahdesta viikosta

Jos suuri määrä oppilaita jää kotiin, huoleksi nousee lasten erityisopetuksen tarpeen kartoittaminen. Monien oppilaiden kohdalla se on vaarassa jäädä syksyyn.

Monista kaupungeista painotetaan, ettei kahden viikon lähiopetusjaksossa tehdä ihmeitä. Opetuksellisesti kevään viimeiset viikot eivät ole oppimisen kannalta niitä kaikkein merkityksellisimpiä.

– Vaikuttaisi siltä, että koululaisten keskuudessa ja kodeissa on aika hyvä motivaatio palata kouluun. Ja meillähän on kansallisesti linjattu, että kouluun palaaminen on turvallista, Turun Tuominen sanoo.

Totuus poissaolijoiden määrästä valkenee torstaina.

Lue myös:

    Uusimmat