Mainos

Pietarissa seurattu suomalaisleffoja vuosikymmen

Pietarin suomalaisen elokuvan viikko täyttää kymmenen vuotta. Juhlan kunniaksi kaupungin leffafriikit pääsevät seuraamaan Aki Kaurismäen mykkäelokuvan Juha esitystä Anssi Tikanmäen orkesterin säestyksellä. Toinen vetonaula on Mika Kaurismäen Highway Societyn esitys - Suomessa yleisö ei ole päässyt vielä katsomaan ainoastaan festivaaleja kiertänyttä uutuutta.

Hankkeen isiin kuuluva Elokuvakerhojen liiton puheenjohtaja Aleksandr Polesitski ryhtyi puuhaamaan suomalaiselokuvaa kaupunkiin nähtyään Mika Kaurismäen Helsinki-Napoli all night long -elokuvan 1989. Kun pietarilaiset leffafriikit löysivät avukseen Suomen Elokuvasäätiön Kirsi Tykkyläisen hahmossa, ja ensikerta oli yleisö- ja arvostelumenestys, Suomen elokuvan viikko sai jatkoa.

-Nyt sillä on oma vakiintunut yleisönsä, joka tietää odottaa sitä, Polesitski sanoo.

Alkuvuosina viikko keräsi kovia katsojalukuja - Tykkyläisen mukaan parhaimmillaan 40 000. 90-luvun alkupuolella viikoilla esiteltiin Kaurismäkien tuotantoa retrospektiiveinä.

-Muuten olemme valinneet kunkin vuoden parhaat filmit. Nyt suomalaiselokuvalla menee hyvin. Suosituimmat teokset ovat saaneet Suomessa enemmän katsojia kuin venäläiset täällä, vaikka väkimäärä Venäjällä on aivan toinen, Polesitski kertoi.

Ensi perjantaina käyntiin pyörähtävällä elokuvaviikolla Leningrad-teatterissa esitetään myös Aleksi Mäkelän Häjyt, Raimo O. Niemen Poika ja Ilves, Veikko Aaltosen Rakkaudella sekä Maire ja Olli Saarelan Rukajärven tie. Bändin lisäksi Pietariin matkustaa Juhan tähti Kati Outinen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.