Mainos

Pian puidaan pieni sato

Ensimmäisenä päästään korjaamaan ruista ja syysvehnää. Myös perunat, puutarhamarjat ja omenat ovat kypsymisen kynnyksellä, mutta kesän kuivuus on verottanut satoa kaikkialla.

Kesäkuukausien kuivuus rasittaa syysvehnä-, ruis- ja ohraviljelmiä. Puinti käynnistyy Etelä-Suomessa viikon kuluessa, mutta kuivuudesta on selvinnyt tavallista pienempi sato.

Kesä- ja heinäkuun sademäärät ovat jääneet puoleen tavanomaisesta. Etelä-Suomessa, Keski-Suomen pohjoisosassa ja Oulun ympäristössä on satanut vain neljänneksen normaalimäärästä. Helteet ja tuulet ovat pahentaneet kuivuutta.

Maaseutukeskusten Liiton kasvutilannekatsauksen mukaan myös perunaa saadaan keskimääräistä vähemmän. Perunan laatua laskee mukuloiden rupisuus.

Perunasadon voi sade vielä pelastaa, mutta viljoissa se aiheuttaisi todennäköisesti haitallista jälkiversontaa ja homehtumista.

Kesäherkkuja

Marjakausi alkaa

Ensimmäiset vadelmat ovat kypsyneet Pohjanmaata myöten. Vadelman pääsatokausi kestää suunnilleen elokuun puoleen väliin. Auringonpaisteen seurauksena laatu on erinomainen mutta sato pieni.

Puna- ja valkoherukoiden satokausi käynnistyy ensi viikolla Etelä- ja Keski-Suomessa. Mustaherukoiden korjuu päästään aloittamaan kahden viikon kuluessa.

Omenoitakaan ei tarvitse odottaa enää kauaa: kesäomenoita päästään poimimaan Etelä-Suomen omenatarhoissa kahden viikon kuluessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.