Petteri Koposen tie Euroopan huipulle sisälsi kovaa työtä ja kyyneliä, NBA-tarjoukset eivät ole tyydyttäneet suomalaistähteä – "En halunnut heittää sitä kaikkea pois"

Petteri Koponen:"Välillä aloin itkemään" 1:55
Videolla Tulosruudun juttu Petteri Koposesta.

Koripalloilija Petteri Koponen on noussut kovan työn ja omistautuneisuuden avulla Euroopan huipulle. Suomalaistähdellä on ollut mahdollisuus loikata myös NBA-kentille, mutta sopimustarjoukset eivät miellyttäneet Koposta.

Koponen aloitti ammattilaisuransa Espoon Hongan edustusjoukkueessa silloisen päävalmentajan Mihailo Pavicevicin alaisuudessa. Pavicevic oli nuorelle suomalaistähdelle tärkeä mentori uran alkuhetkillä.

– Päällimmäinen tunne Pajoa kohtaan on kiitollisuus, että hän halusi tehdä mun kanssa hommia. Kukaan ei olisi velvoittanut häneltä yhtään mitään. Hän lähti mun kanssa välillä kolme kertaa päivässä hallille treenaamaan. Välillä oli rankkaa ja pitkiä päiviä. Välillä hän huusi mulle, ja aloin nuorena poikana itkemään, Koponen muistelee uransa alkuhetkiä.

Pavicevicin korkea vaatimustaso valmisti Koposta kuitenkin Eurooppaan, jossa taistelu pelipaikoista voi olla paikoitellen todella raakaa.

– Tavallaan se kasvatti siihen, mitä on tulossa. Ei tuo ammattilaismaailma ole helppo paikka. Sinne pitää henkisesti olla tosi valmis. Uutta jätkää on koko ajan tulossa viemään sun pelipaikkaa. Jos et ole siihen valmis, sut voidaan syödä elävältä. Se on henkisesti kovaa hommaa. Se oli kaikki hyvää valmistautumista siihen, Koponen toteaa.

Hienon uran Euroopan koripallokentillä pelannut Koponen on myös useampaan otteeseen ollut lähellä siirtoa NBA:han, mutta huippuliigan sopimustarjoukset eivät miellyttäneet Koposta tarpeeksi, jotta hän olisi ollut valmis jättämään ison roolin Euroopassa ja lähtemään Pohjois-Amerikkaan jahtaamaan suurimpia unelmiaan.

– Siinä vaiheessa oli tehnyt niin paljon hommia Euroopassa ja päässyt siihen asemaan, missä oli. Oli hyvä rooli ja hyvä lappu alla. Ne tarjoukset NBA:sta eivät olleet lähellekään samaa tasoa. Se ei tyydyttänyt siinä vaiheessa. Tiesin tavallaan, jos tuo on se tarjous, se rooli jää niin pieneksi, ettei mahdollisesti saa edes näytönpaikkaa. Ne olivat varmaan ne isoimmat syyt, Koponen perustelee.

– Se asema, jonka eteen oli tehnyt täällä niin paljon hommia, eikä se ole ihan itsestäänselvyys. Olin päässyt siihen paikkaan, enkä halunnut heittää siinä vaiheessa kaikkea sitä pois, Koponen jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat