Susijengi-luotsi Henrik Dettmann ärähtää EM-karsintauudistukselle: "Jos kansainvälistä kiekkoa pyöritettäisiin samalla tavalla kuin koripalloa, niin MM-kisat pelattaisiin viidellä joukkueella"

Kansainvälinen koripalloliitto Fiba tiedotti tiistaina päätöksestä, jonka myötä tulevien EM-karsintojen otteluohjelma muuttuu. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann kertoi MTV Urheilulle oman näkemyksensä uudistuksesta.

Karsintojen oli määrä alkaa tämän vuoden marraskuussa, mutta nyt alku siirtyy ensi vuoden helmikuulle. Dettmann antaa kritiikkiä sille, että päätöstä ei ole pohdittu tarpeeksi paljon.

 – Miten sen nyt kauniisti sanoisi. Se kuvastaa tietysti sitä, että kun on aikaan lähdetty tekemään uudistusta, niin ei olla pystytty hahmottamaan sen kokonaisvaikutusta ja kaikkia sen oleellisia tekijöitä. Tässähän on kysymys siitä, että jos kansainvälistä kiekkoa pyöritettäisiin samalla tavalla kuin koripalloa, niin jääkiekon MM-kisat pelattaisiin ehkä viidellä joukkueella, Dettman sanoo.

– Jääkiekossa on kuitenkin ymmärretty se, että lajin kasvun ja hyvinvoinnin edellytys on sen huomioiminen, että siellä on muitakin kuin isoja maita. Koko kilpailujärjestelmä on rakennettu niiden suurten maiden tarpeiden varaan. Pienemmät ja keskisuuret maat joutuvat siinä tällaiseen heikkoon asemaan. Meille se tarkoittaa sitä, että kansainvälisiä pelejä tulee valitettavan vähän seuraavan kahden vuoden aikana, Dettmann jatkaa.

Dettmann avaa tarkemmin, mitä päätöksen takana on ollut. Hänen mukaansa sitä ei oltu huomioitu, että neljän ikkunan systeemissä tulee ikkunoita, joihin tulee vain yksi peli. 

– Joukkueen kokoamisessa yhteen peliin ei ole mitään järkeä. Sitä alettiin korjaamaan ja todettiin, että mennään kolmella. Sitä voidaan katsoa monelta eri kantilta perustelluksi päätökseksi, Dettman toteaa.

Vaihtoehtoina olivat käyttää neljästä ikkunasta kolme ensimmäistä tai kolme viimeistä ja nyt päädyttiin jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Dettmanin mielestä toinen vaihtoehto olisi ollut huomattavasti parempi.

– Se tarkoittaa sitä, että EM-kisapaikkojen jaon jälkeen helmikuussa 2020 pienemmillä mailla tulee kiire joukkueen rakentamisessa ja EM-kisoihin valmistavien otteluohjelman tekemisessä. Se ei Fibaa kiinnosta. Pienempien maiden kannalta olisi ollut järkevämpää pelata marraskuussa ja lopettaa seuraavan vuoden marraskuussa. Silloin olisi ollut runsaasti aikaa ennen kisoja. Päätöksentekijät ovat niin kaukana tästä todellisuudesta, etteivät he pystyneet huomaamaan sitä, Dettmann sanoo.

Suomi lähtee hakemaan tulevista karsinnoista viidettä perättäistä EM-kisapaikkaa. Lohkoarvonnat suoritetaan 22. heinäkuuta.

Lue myös:

    Uusimmat