Petri vapautti laulujoutsenen kaulaan takertuneesta lasten muovilelusta: "Aikaa ei ollut hukattavaksi" – katso videolta koko operaatio!

Laulujoutsen vapautettiin kaulaan takertuneesta muoviroskasta 1:37
Katso videolta, miten joutsen pääsi eroon häiritsevästä muoviroskasta kaulansa ympärillä.

Laulujoutsen oli vapautettava häiritsevästä lasten muovilelusta ennen kuin se alkaisi pesiä.

Muutama päivä sitten lintujen rengastaja, espoolainen Petri Puolakka, sai puhelun Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen työntekijältä.

Laulujoutsen pitäisi pelastaa, sillä sen kaulaan oli takertunut iso muoviroska. Asiasta oli ilmoittanut eläinsuojeluyhdistykseen lähistöllä asuva pariskunta.

Aiemmin Helsingin Sanomat oli uutisoinut, että pääsiäisenä Tuusulanjärven läheisyydessä nähtiin joutsen, jonka kaulan ympärille oli takertunut suurikokoinen muovijäte.

Puolakan mukaan lintu oli nähty ravistelemassa kaulaansa ja yrittämässä raapia muoviroskaa pois jaloillaan.

Joutsen houkuteltiin paikalle ohraherkulla

Puolakka oli aiemminkin pelastanut lintuja eläinsuojeluyhdistyksen pyynnöstä, joten puuha oli tuttua. Mies aloitti pelastusoperaation viemällä joutsenten herkkua eli ohraa Tuusulanjärven alueelle, missä epäonninen joutsen oli nähty. Hän oli jo valmiiksi vienyt sinne verkon, jotta joutsenet tottuisivat siihen.

Paikan päälle asennetulla riistakameralla Puolakka seurasi, milloin joutsen tulee syömään. Selvisi, että joutsen aterioi noin kolmen tunnin välein. Oli aika ryhtyä tuumasta toimeen.

– Kyseessä oli pesivä laulujoutsennaaras, joten muoviroska piti saada se pois ennen kuin se alkaa pesiä. Aikaa ei ollut hukattavaksi asti, Puolakka sanoo.

Kyseinen laulujoutsennaaras pareineen oli jo viime vuonna pesinyt samaisella paikalla ja tuonut poikasensakin sinne.

Pelastusoperaatio onnistui

Puolakka pääsi operaation ajaksi piiloon joutsenesta eläinsuojeluyhdistykseen ilmoittaneen pariskunnan taloon. Pyyntivälineenä oli rengastajien usein käyttämä väline eli iskuverkko.

– Kun joutsen oli oikeassa asennossa, ammuin verkon joutsenen yli. 

Joutsen yritti ensin pyristellä irti jäädessään verkon alle, joten Puolakka meni rauhoittelemaan lintua, ettei se loukkaisi itseään.

Lintu laitettiin isoon kassiin niin, että ainoastaan kaula jäi näkyviin. Sitten otettiin lasten leikkilaivan muovikanneksi paljastunut esine pois joutsenen kaulasta.

– Se lähti melko helposti irti eikä onneksi ollut aiheuttanut nirhaumia linnun kaulaan, Puolakka sanoo.

Laulujoutsen lähti tyytyväisenä matkoihinsa vapautettuna häiritsevästä muoviroskasta. 

Puolakka oli tyytyväinen, että operaatio onnistui kerralla. Aikuisen laulujoutsenen pyydystäminen ei ole lastenleikkiä.

– Olihan se jännittävä paikka. Nämä vesilinnut ovat niin fiksuja, että jos tämä tilaisuus olisi epäonnistunut, toista ei olisi tullut. 

Lue myös:

    Uusimmat