Mainos

Perusoikeuksista kanteluita oikeusasiamiehelle

Perusoikeusuudistus on jo heijastunut eduskunnan oikeusasiamiehelle saapuneiden kanteluiden sisältöön. Oikeusasiamies Lauri Lehtimajan mukaan oikeus henkilökohtaiseen vapauteen, yhdenvertaisuus lain edessä, oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, välttämättömään toimeentuloon sekä yksityisyyden suojaan ovat niitä perusoikeuksia, joihin useimmin vedotaan.

Oikeusasiamies on itsekin ottanut selvitettäväkseen mm. syytteestä vapautettujen kulukorvausongelmaa. Tutkittavana on myös kantelu, jossa joudutaan ottamaan kantaa tuomarin oikeuteen kuulua erilaisiin järjestöihin.

Lauri Lehtimaja selvitti oikeusasiamiehelle kuuluvaa perus- ja ihmisoikeuksien valvontaa eduskunnan oikeusasiamiehen viime vuoden toimintakertomuksen julkistamistilaisuudessa tänään. Hän korosti näitten oikeuksien tärkeyttä käytännön oikeuselämässä.

-Perus- ja ihmisoikeuksiin ankkuroituva laintulkinta merkitsee paluuta vanhoille lähteille. Jo 1500-luvulla laadituissa tuomarinohjeissa sanottiin: "Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan", muistutti Lehtimaja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.