Mainos

Peruskartta 50 vuotta

Maanmittauslaitos juhlistaa täänään 50 vuotta täyttävää peruskarttaa. Toisaalta Maanmittauslaitos on toiminut tänään 186 vuotta.

Ensimmäinen peruskarttalehti laadittiin Oulun kupeesta Muhoksen kunnasta. Tästä syystä maanmittauslaitoksen 186. vuosipäivää on vietetty tänään Oulussa. Sittemmin peruskarttalehtiä on kertynyt yhteensä 3730, kertoo maanmittauslaitoksen pääjohtaja Jarmo Ratia. Viimeisen peruskarttalehden maastotyöt Pellon Kittisvaaralla saatettiin päätökseen vuonna 1975. Peruskartta kuuluu yleismaastokarttoihin. Ne on suunniteltu täyttämään niin ammattilaisten kuin tavallistenkin ihmisten tarpeet. Peruskartan tekeminen on koulinut Ratian mukaan suomalaisen kartantekotaidon aivan maailman kärkimaiden tasolle.

Myös ensi vuosi on juhlavuosi. Tuolloin vietetään Suomen ja samalla koko maailman ensimmäisen kansalliskartaston 100-vuotisjuhlaa. Sata vuotta sitten kartan avulla korostettiin kansallista omaleimaisuutta. Tänä päivän tavoitteena on koko Euroopan kattavat, yhtenäiset, samaan koordinaatistoon ja samoilla määrittelyillä kootut karttatietokannat, Ratia sanoi. Tuolloin kansalliset rajat menettävät merkitystään. Suomessa harjoitettu maanmittaus on vielä vuosipäiväänsä vanhempi. Juuret juontavat aina 30-vuotisen sodan päiviin, vuoteen 1633.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.