Mainos

Persson: Skandaalit syövät ruotsalaisyritysten uskottavuutta

Ruotsin pääministeri on huolissaan skandaalien vaikutuksesta ruotsalaisyritysten uskottavuuteen. Niin vakuutusyhtiö Skandia kuin alkoholimonopoli Systembolaget ovat olleet otsikoissa rikosepäilyjen vuoksi.

Suomessa tänään vieraillut Ruotsin pääministeri Göran Persson perää tiukempia toimia suuryritysten väärinkäytösten estämiseksi jatkossa.

Vakuutusyhtiö Skandian entisiä johtajia on passitettu poliisikuulusteluihin viime päivinä yksi toisensa perään.

Esitutkinta koskee 17 miljoonan kruunun eli lähes kahden miljoonan euron remonttilaskua. Johtajien ja heidän sukulaistensa luksusremontit nimittäin piilotettiin Skandian kirjanpitoon pääkonttorin remonttikuluina.

Nyt yritetään selvittää kuka teki mitä ja kenen käskystä. Kaikki kolme rikosepäiltyä vakuuttavat syyttömyyttään.

Suomessa tänään vierailleen pääministeri Göran Perssonin mukaan skandaali nakertaa luottamusta ruotsalaisyrityksiin.

- Tämä on huolestuttavaa koko ruotsalaiselle yhteiskunnalle. Tapaan sanoa, että kapitalismi perustuu luottamukseen - siihen, että voimme luottaa toisiimme. Olen eniten huolissani siitä, ettei nyt tapahtunutta saada selvitettyä hyvin ja nopeasti, jotta voitaisiin mennä eteenpäin ja keskustella tärkeämmistä asioista, Persson toivoi.

Paitsi Skandia myös Ruotsin Alko eli Systembolaget on kerännyt suuret otsikot lahjusskandaalillaan. Rikoksesta epäiltynä on noin sata henkeä ja esitutkinta on paisumassa sen kokoiseksi, että pienemmät rikkeet saatetaan joutua jättämään kokonaan tutkinnan ulkopuolelle.

Perssonin vaimo Anitra Steen on Systembolagetin johtaja. Se ei estä Perssonia peräämästä tiukempia sääntöjä vastaisuuden varalle.

- Emme ole erityisen tottuneita tämän tyyppiseen rikollisuuteen tai tällaisiin ongelmiin Ruotsin talouselämässä. Meidän pitää totutella ja toimia jatkossa tehokkaammin, Persson sanaili.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.