Mainos

Persson: Ruotsi välittäjäksi Kiinan ja Dalai-laman neuvotteluissa

Ruotsi voisi toimia välittäjänä Kiinan ja Tiibetin hengellisen johtajan dalai-laman välisissä neuvotteluissa, jos tällainen tilaisuus syntyisi, sanoi pääministeri Göran Persson tänään. Hän tapasi Ruotsissa vierailulla olevan dalai-laman aamiaisella.

Dalai Lama

-Emme etsi tällaista välittäjän roolia, mutta jos syntyisi sellainen tilanne, jossa meillä voisi olla jonkinlainen rooli, saattaisimme harkita sitä, Persson sanoi Ruotsin radiolle. Persson tapasi dalai-laman tämän toisen vierailupäivän aamuna. Dalai-lama keskusteli jo eilen ulkoministeri Anna Lindhin kanssa.

Persson sanoi tapaamisen alleviivaavan sitä, ettei Ruotsi ole unohtanut Tiibetiä. Hänen mukaansa tämä ei merkitse muutosta Ruotsin Tiibetin suhteen omaksumaan poliittiseen linjaan, jossa painotetaan

Persson

ihmisoikeuksien kunnioittamista, mutta suhtaudutaan varovaisesti Tiibetin itsemääräämisoikeuteen. Dalai-lama tavoittelee Tiibetille autonomiaa Kiinan yhteydessä. Kiina on protestoinut kovin sanoin dalai-laman vierailua Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa niin kuin se aina tekee Tiibetin johtajan matkojen yhteydessä.

Dalai-laman on määrä tavata myös Tanskan ja Norjan pääministerit Poul Nyrup Rasmussen ja Jens Stoltenberg. Dalai-lama on ollut kuusi kertaa aiemmin Ruotsissa, ja maan poliittinen johto on tähän saakka vältellyt hänen tapaamistaan. Päivälehti Svenska Dagbladet kuvaili vastaanoton eroa pääkirjoituksessaan sanomalla, että Ruotsi tunnustaa nyt virallisesti dalai-laman aseman.

Dalai-lama vieraili Suomessa juhannuksena 1998. Hallituksen jäsenistä hänet tapasi ainoastaan tuolloinen kulttuuriministeri Claes Andersson.

(STT-Ruters-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.