Persson arvosteli isojen Emu-maiden talouspolitiikkaa

Ruotsin pääministeri Göran Persson arvostelee isojen Emu-maiden ennen rahaliittoon liittymistään harjoittamaa talouspolitiikkaa. Hän varoitti viime viikolla, että Ruotsi saattaa lykätä Emu-jäsenyyttään, jos rahaliiton kasvu- ja vakaussopimus ei toimi.

Ruotsin pääministeri Göran Persson arvostelee talouspolitiikkaa, jota suuret Emu-maat harjoittivat ennen rahaliiton perustamista, kirjoitti tämänpäiväinen Financial Times -talouslehti. Persson arvioi lehdessä, että Saksan, Ranskan ja Italian olisi pitänyt ponnistella enemmän saadakseen julkinen taloutensa kuntoon ja budjettivajeet kuriin ennen kuin yhteisvaluutta otettiin käyttöön.

-Jos ne olisivat käyttäytyneet kuten Ruotsi, Suomi ja Britannia tekivät 1990-luvulla eli valmistaneet talouksiaan suhdannelaskun varalta, emme olisi nyt tässä tilanteessa, Persson sanoo.

Euron vastustajat ovat Ruotsin Emu-äänestyksen alla käyttäneet varsinkin Saksan talousvaikeuksia perusteena sille, miksi Ruotsin kannattaa pysyä yhteisvaluutta-alueen ulkopuolella. Persson itse varoitti viime viikolla, että Ruotsi saattaa kansanäänestyksen tuloksesta riippumatta lykätä Emu-jäsenyyttään, jos rahaliiton kasvu- ja vakaussopimus ei toimi.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat