Mainos

Perheenisä paljastui itsemurhapommittajaksi

Ruotsin ensimmäiseksi itsemurhapommittajaksi epäilty 28-vuotias Taimour Abdulwahab vaikutti pitkään tavalliselta, nuorella iällä Ruotsiin Irakista tulleelta mieheltä.

Abdulwahab oli muuttanut 10-vuotiaana, vuonna 1992 perheensä kanssa Tranåsiin pakoon sodan keskeltä Baghdadista.

Irakissa tilanne oli jo pitkään ollut hankala. Sota Iranin kanssa oli loppumaisillaan, mutta uusi sotatilanne Kuwaitin kanssa alkamassa.

Peruskoulun koulukavereiden mukaan Abdulwahab joutui aika ajoin tappeluihin ja hankaliin tilanteisiin uudessa kotimaassaan. Ruotsalaislehti Aftonbladetille koulutoveristaan kertonut mies kuvailee Taimouria mukavaksi ja luotettavaksi ystäväksi koviksen kuoren alla. Hänen kerrotaan kuitenkin rauhoittuneen ja tasaantuneen lukiossa.

- Hän oli erittäin hyvä koulussa, kertoo opettaja luonnontieteisiin erikoistuneesta lukiosta, jota Abdulwahab kävi.

- Hän puhui virheetöntä Ruotsia ja hänellä oli monia ystäviä, en pysty ymmärtämään, että hän on itsemurhanpommin takana, toinen opettaja kertoo Aftonbladetille.

Englannista kontaktit radikaaliin islamismiin

Jotkut entiset koulukaverit sanovat olleensa järkyttyneitä Abdulwahabin yhteydestä terroritekoon. Toisaalta löytyy myös niitä, joiden ei ole vaikea uskoa, että miehellä voisi olla tekemistä terrorismin kanssa .

- Hän oli jo lukio-aikana hyvin uskonnollinen, paljon enemmän kuin kukaan muu, koulukaveri kertoo.

Monet vanhoista lukiokavereista menettivät yhteydet häneen miehen muutettua opiskelemaan Englannin Bedfordshireen. Hänen haaveenaan oli opiskella naprapaatiksi, ja opiskelupaikka löytyi Bedfordshiren yliopistosta.

Englannista löytyivät myös pikkuhiljaa kontaktit islamin radikaaleimpiin piireihin. Internetistä löytyneiden merkintöjen perusteella radikaali islamismi valtasi yhä enemmän miehen ajatuksia. Englannissa hän myös avioitui tyttöystävänsä kanssa.

Vaimon juuret olivat Lähi-Idässä, mutta hän oli myös muuttanut Englantiin Ruotsista. Parin ensimmäinen tytär syntyi vuonna 2006 ja kaksi vuotta myöhemmin syntyi toinen tytär. Viime keväänä pariskunnalle syntyi vielä poika.

- En pysty uskomaan tätä. Hän vaikutti hyvin tyytyväiseltä elämäänsä ja hymyili lähes aina. Hän auttoi minua ostosteni kanssa. Myös hänen vaimonsa oli aina ystävällinen. Heille oli juuri syntynyt vauva ja vaimo oli aina lasten kanssa. Olen miettinyt, että tiesiköhän vaimo näistä suunnitelmista, kertoo Abdulwahabien entinen naapuri Bedfordshiresta.

Etsi toista vaimoa netistä

Taimourin radikalisoituneista arvoista kertoo myös hänen internetiin laittamansa vaimonhakuilmoitus, juuri ennen kuin parin kolmas lapsi syntyi: "Etsin toista vaimoa, jonka nykyinen vaimoni on hyväksynyt. Etsin harrasta muslimia, sunnia, joka rakastaa lapsia ja Allahia. En ole rikas, mutta en myöskään köyhä. Kun minulla on ylimääräistä rahaa, annan ne niille, jotka niitä eniten tarvitsevat. Haluan tulevaisuudessa muuttaa arabimaahan ja asettua sinne", hän kertoo muslimien deittisivustolla.

Palasi Ruotsiin vasta muutama viikko sitten

Neljä viikkoa sitten Abdulwahab palasi Ruotsiin ja Trånasiin ilman vaimoaan ja lapsiaan. Hän osti auton, jonka myöhemmin räjäytti Tukholman Drottninggatanilla, mutta muutoin miehen tekemisistä noiden viikkojen aikana ei ole juuri tietoa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.