Mainos

Pelottava väite: "Lentokoneen ohjausjärjestelmiin pääsee käsiksi kännykällä"

Tietoturva-asiantuntija on havainnollistanut Amsterdamissa pidetyssä tietoturvatilaisuudessa, että lentokoneen ohjausjärjestelmiin pääsee käsiksi älypuhelimella.

Tietoturvatutkija Hugo Teso käytti apunaan hyökkäyskoodia ja Samsung Galaxy -Android-puhelinta.

Hän oli kehittänyt kolmen vuoden ajan koodia ostamalla käytettyjä lentojärjestelmälaitteita ja -sovelluksia verkosta. Tämän jälkeen hän alkoi etsiä niistä haavoittuvuuksia.

The Register -sivusto kertoo, että Teson kehittämä SIMON-hyökkäyskoodi ja PlaneSploit-sovellus voivat periaatteessa ottaa täysin haltuunsa lentokoneen järjestelmät ja lentäjien näytöt. Kännykän avulla pystyy esimerkiksi muuttamaan koneen lentokurssia ja -nopeutta.

Teso huomasi tutkimuksissaan, että monet lentokoneen järjestelmät ovat haavoittuvaisia tai jopa täysin vailla suojaa.

- Koodilla voi muokata lähes kaikkea lentokoneen navigointiin liittyvää. Tähän sisältyy paljon ikäviä seikkoja, toteaa Teso Forbesin haastattelussa.

Ilmailuviranomaiset rauhoittelevat: Ei toimisi todellisessa tilanteessa

Useat ilmailuyhtiöt ja lentoturvallisuudesta vastaavat organisaatiot ovat todenneet, että Teson tietokonesimulaatiossa käyttämä koodi ei toimisi todellisessa tilanteessa. Eri tahojen mukaan Teson tutkimissa sovelluksissa ei ole käytössä samanlaista suojausta kuin aidoissa lentojärjestelmissä eikä asiasta täten ole vaaraa lentoturvallisuudelle.

Lisäksi lentäjä pystyy ohittamaan virheelliset käskyt, vaikka lentojärjestelmiin pääsisikin jotenkin käsiksi.

Teson mukaan hän saisi kuitenkin vähintään häirittyä lentäjiä laittamalla ohjaamon järjestelmät vilkkumaan tai vaikkapa komentamalla matkustamon happinaamarit putoamaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.