Mainos

Pellervolaiset yritykset kokeneet dramaattisia muutoksia

Suomen ensimmäisen EU-vuoden arvioidaan sujuneen pellervolaisen osuustoiminnan piirissä odotettua paremmin. EU-jäsenyyteen sopeutuminen, kiristynyt kilpailu ja laman voittaminen ovat pakottaneet ennen suojatuilla markkinoilla toimineet yritykset kovaan taisteluun. Ensimmäiset erät ovat olleet voitollisia, mutta kilpailun uskotaan yhä kiristyvän, sanotaan Pellervon vuosikirjan tuoreessa katsauksessa.

Pellervolaisten yritysten yhteinen liikevaihto oli viime vuonna 43,3 miljardia markkaa eli 1,3 miljardia pienempi kuin vuotta aiemmin. Osuuskuntia oli 481. Pellervolaiset yritykset työllistävät noin 40 000 henkilöä. Yritystoiminnassa on jäsenyyksiä yhteensä runsaat 1,2 miljoonaa.

Sekä jäsenmäärät että työllistävyys ovat entisellä tasolla, mutta osuustoiminnallisten yritysten välillä on ollut dramaattisiakin muutoksia. EU-jäsenyyden hinta on katsauksen mukaan ollut rankka tuottajaosuustoiminnalle. Maito-, liha- ja muna-alojen sekä maataloustarvikekaupan yritysten yhteinen liikevaihto putosi viime vuonna viidenneksen EU-jäsenyyttä edeltäneestä vuodesta.

Vahvin ja kannattavin pellervolainen yritys on Metsäliitto. Sen liikevaihto kasvoi 3,3 miljardia markkaa 17,7 miljardiin. Se tarjosi työtä 14 200 ihmiselle. Osuuspankkiryhmä paransi tulostaan 1,5 miljardia markkaa ja nousu on jatkunut tänäkin vuonna.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.