Pelkkä myytti! Vastakohdat eivät rakkaudessa viehätäkään, kertoo tutkimus

Parisuhteessa on aina kaksi osapuolta – jaottelu uhriin ja syylliseen voi olla haitallista 2:36
KATSO MYÖS: Parisuhteessa on aina kaksi osapuolta – jaottelu uhriin ja syylliseen voi olla haitallista

Yliopiston analyysissa paljastui, etteivät vastakohdat vanhasta sanonnasta huolimatta oikeasti vaikuta viehättyvän toisistaan.

Kun pariskunta ei vaikuta lainkaan sopivan yhteen, käyttöön otetaan yleensä vanha sanonta: vastakohdathan ne viehättävät... Kyseinen väite tosin näyttäisi olevan pelkkä myytti, kertoo Phys.org. Colorado Boulderin yliopiston analyysissa havaittiin, etteivät vastakohdat oikeasti näytä päätyvän yhteen. 

Tutkijat analysoivat parien piirteitä

Tutkimuksessa analysoitiin aiempaa tutkimusdataa. Mukana oli yli 130 piirrettä ja miljoonia pariskuntia. Vanhin analysoitu tutkimus oli vuodelta 1903. Piirteitä analysoitiin UK Biobankin avulla. 

Tutkittuihin piirteisiin luettiin kaikkea poliittisista mielipiteistä aina päihteisiin ja ikään, jona henkilö harrasti ensimmäisen kerran seksiä. Tutkimusta tehneen Tanya Horwitzin mukaan löydökset paljastavat, että samankaltaiset ihmiset näyttäisivät päätyvän todennäköisesti yhteen. 

Suurin osa piirteistä pariskunnilla osui yksiin

82–89 prosenttia analysoiduista piirteistä olivat todennäköisesti kumppaneilla samankaltaisia. Samankaltaisen parin valitsivat esimerkiksi sekä paljon tupakoivat tai juovat että absolutistit.

Erityisen paljon korreloivat pariskunnan osapuolten poliittiset ja uskonnolliset näkemykset, koulutustaso ja jotkin älykkyyttä mittaavat piirteet. Piirteitä arvioitiin asteikolla, jossa 0 merkitsi, ettei pari jaa piirrettä. 1 merkitsi, että pari jakaa sen aina. Esimerkiksi poliittisten näkemysten saama arvo oli 0,58.

Eniten samankaltaisuuksia löytyi pariskuntien syntymävuosista; iän saamat pisteet olivat 0,87. Joillekin jaetuille piirteille löytyi selvä syy: parit asuivat samalla alueella, tai alkoivat muistuttaa toisiaan elettyään pitkään yhdessä.

Vastakohdat eivät viehättäneet: "Ihmisillä on kaikenlaisia teorioita..."

Vastakohdat viehättivät vain harvoin: esimerkiksi ekstroverttiys ei tarkoittanut, että kumppanikin olisi ekstrovertti.

– Ihmisillä on kaikenlaisia teorioita siitä, että ekstrovertit pitävät introverteistä tai toisista ekstroverteistä, mutta totuus on, että kyse on arpapelistä: ekstrovertit päätyvät yhtä todennäköisesti yhteen ekstroverttien ja introverttien kanssa, Horwitz kuvailee.

Myös harvoin tutkituista piirteistä, kuten siitä, onko henkilöä imetetty lapsena, löytyi jonkinlaista korrelaatiota. Horwitzin mukaan onkin mahdollista, että ihmisellä on suhteissa vähemmän "valinnanvaraa" kuin hän kenties uskoo.

– Taustalla saattaa toimia mekanismeja, joista emme ole täysin tietoisia, hän kuvaa.

Kiinnostavaa on esimerkiksi se, miksi piirteet saavat ihmiset lähentymään toisiaan.

Näyttöä siitä, että mikään vastakohta viehättäisi rakkaudessa ylenpalttisesti, ei löytynyt. Lieviä merkkejä löytyi esimerkiksi aamu- ja iltaihmisten etsiytymisestä yhteen, mutta lisätutkimuksia aiheesta tarvitaan vielä.

– Monet genetiikan mallit olettavat, että ihmisten parinvalinta on satunnaista. Tutkimuksen mukaan tuo oletus on todennäköisesti väärä, kertoo tutkimusta tehnyt Matt Keller.

Tutkimus julkaistiin Nature Human Behaviour -lehdessä. Tutkitut parit olivat mies-naispareja, joten samaa sukupuolta olevilla tulos voisi olla erilainen. Aiheen tutkiminen jatkuukin. 

Katso myös: Näin mykkäkoulu vaikuttaa parisuhteeseen

Mitä mykkäkoulun pitäminen tekee parisuhteelle? 1:54
Kannattaako mykkäkoulua pitää?

Lue myös:

    Uusimmat