Tutkimuksen mukaan rakkaus ensisilmäyksellä ei ole silkka myytti – tässä syy

Jokainen toivoo rakkautta – mistä tietää, onko kyseessä rakkausriippuvuus? 1:14
KATSO VIDEO: Jokainen toivoo rakkautta, mutta nämä merkit kertovat, että kyseessä saattaa olla rakkausriippuvuus.

Onko olemassa rakkautta ensisilmäyksellä? Israelilaistutkijoiden löydökset vihjaavat, että ainakin viehätys syttyy vain minuuteissa – ja että vetovoima liittyy treffeillä olevien henkilöiden kehojen fysiologiseen synkroniaan.

Joidenkin ihmisten kanssa kemiat kohtaavat saumattomasti heti ensitapaamisella. Ulkonäön ja yhdessäolon luontevuuden lisäksi välittömän romanttisen yhteyden taustalla voivat vaikuttaa tutkijoiden uusien teorioiden mukaan kehon toimintojen samanaikaisuus.

Jerusalemin heprealaisen yliopiston tutkijat esittävät Scientific Reports -julkaisussa, että fysiologisen rytmin samanaikaisuus edistää viehätystä miehen ja naisen välillä.

Löydös perustuu 42 pikatreffin analyysiin. Kokeeseen osallistuneiden heteroseksuaalien kehon toimintoja mitattiin rannekkeilla, minkä lisäksi heidän käytöksensä, kuten nyökkäily sekä käsien ja jalkojen liikuttaminen, tallennettiin videonauhalle. Viiden minuutin tapaamisen jälkeen osallistujilta kysyttiin mielipidettä treffikumppanistaan.

Aineiston analyysi paljasti, että samanaikainen fysiologinen rytmi ja samanlainen käytös kielivät voimakkaammasta romanttisesta ja seksuaalisesta vetovoimasta. Etenkin naiset olivat seksuaalisesti kiinnostuneita miehistä, joiden kanssa heillä mitatuilla tasoilla niin sanotusti synkkasi.

Viime vuonna hollantilais-englantilainen tutkijatiimi raportoi samanlaisista havainnoista. Tutkijat huomasivat, että samaan tahtiin sykkivät sydämet ja hikoilevat kämmenet kielivät treffeillä olijoiden henkilökemioiden kohtaamisesta.

Fysiologinen synkronia vahvistaa sosiaalisia siteitä

Tutkijoilla ei vielä ole vedenpitävää selitystä sillä, miksi hyvillä treffeillä olevien ihmisten kehot vaikuttavat mukautuvan toisiinsa.

On mahdollista, että viehättäväksi koetun henkilön seurassa ihminen alkaa tiedostamattaan mukailla tämän käytöstä, ja elimistön käsitellessä uutta tietoa elintoiminnotkin muuttuvat. Tällaista fysiologista synkroniaa on havaittu äitien ja vauvojen välillä, mikä vihjaa, että ilmiöllä on yleisesti ottaen sosiaalisia siteitä vahvistava vaikutus.

Toisaalta myös fysiologinen samanaikaisuus itsessään voi potentiaalisesti lisätä vetovoimaa.

Joka tapauksessa vaikuttaa siltä, että rakkaudennälkäisen kannattaa luottaa järjen lisäksi kehon tuntemuksiin, mikäli mielii löytää sopivan kumppanin.

Entä jos on päätynyt yhteen tyypin kanssa, joka tuntuu olevan eri planeetalta kuin itse? Katso alla olevalta videolta psykologin vastaus.

Lue myös:

    Uusimmat