Mikä huumorintajussa vetää puoleensa? Piirre viestii myös muuta kumppaniehdokkaasta

Uhkaako tylsä arki suhdetta? Asiantuntija antaa vinkkinsä:"On ravitsevaa, tervettä ja oikeus ottaa omaa aikaa" 2:34
KATSO MYÖS: Uhkaako tylsä arki suhdetta? Asiantuntija antaa vinkkinsä: "On ravitsevaa, tervettä ja oikeus ottaa omaa aikaa".

Tutkijat halusivat selvittää, minkä takia hyvää huumorintajua pidetään niin haluttavana piirteenä potentiaalisessa kumppanissa.

Hyvää huumorintajua arvostetaan niin parisuhteissa kuin deittaillessakin. Ilmiö on kansainvälinen, eikä ole riippuvainen kulttuurista tai maantieteellisestä alueesta, kirjoittaa PsyPost.

Tuoreen, Personality and Social Psychology Bulletin -sivustolla julkaistun tutkimuksen mukaan huumorintaju on romanttisessa kumppanissa on niin arvostettu luonteenpiirre, koska sitä pidetään myös merkkinä luovasta ongelmanratkaisukyvystä.

Mikä tekee huumorintajusta niin haluttavan piirteen?

Huumorintaju on kiistatta viehättävää, mutta syyt viehätyksen taustalla ovat monimutkaisia ja -puolisia. 

Joidenkin teorioiden mukaan huumori on merkki myös muista positiivisista piirteistä, kuten luovuudesta, älykkyydestä, lämmöstä ja sosiaalisista taidoista.

– Kiinnostuin huumorista, koska se on niin jokapäiväinen ilmiö ja sillä on iso rooli ihmissuhteissa. Kun aloin tutkia huumoria ja vetovoimaa vaikutti siltä, että on monia kilpailevia ja joskus keskenään ristiriidassa olevia syitä sille, miksi huumori on niin arvostettu piirre kumppanissa, tutkija ja sosiaalipsykologian tohtorikandidaatti Erika Langley Arizonan yliopistosta kertoo.

Langley halusi luoda tutkimuslinjan, jossa vertailtiin näitä erilaisia mahdollisuuksia.

Huumorintaju yhdistetään luovuuteen

Ymmärtääkseen paremmin huumoria osana romanttista vetovoimaa, Erika Langley ja tämän kollega, apulaisprofessori Michelle Shiota, toteuttivat kuusi eri tutkimusta. 

Tutkimusten tarkoituksena oli selvittää, voisiko huumori olla merkki myös muista halutuista luonteenpiirteistä.

Tiivistettynä näiden kuuden tutkimuksen tuloksena oli, että huumori nähdään merkkinä myös luovasta ongelmanratkaisukyvystä, mikä tekee hyvällä huumorintajulla varustetuista henkilöistä haluttavia kumppaneita. 

Väite piti paikkansa erilaisissa suhteissa ensitreffeistä pidempiaikaisiin ihmissuhteisiin, eikä sukupuolella ollut vaikutusta asiaan.

– Kaikissa tutkimuksissa hauskojen treffikumppaneiden oletettiin olevan luovempia kuin ei-hauskojen kumppaneiden, Langley kertoo.

Tutkimuksessa hyödynnettiin hypoteettisia tilanteita ja treffisovellusten profiileja, minkä takia tutkijoiden mukaan olisi tärkeää toteuttaa vielä lisätutkimuksia tosielämän tilanteissa.

Katso myös: Näin mykkäkoulu vaikuttaa parisuhteeseen

Mitä mykkäkoulun pitäminen tekee parisuhteelle? 1:54
Psykoterapeutti Lotta Heiskanen ja Parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja Suvi Laru kertovat, miten mykkäkoulu vaikuttaa parisuhteeseen.

Lue myös:

    Uusimmat