Mitä ihmiskehossa tapahtuu, kun kemiat natsaavat? Treffitutkimus paljastaa

Etsitkö sinkkuna seuraa netistä? Tähän listaan voit taatusti samaistua 0:53
Etsitkö sinkkuna seuraa netistä? Tähän videoon voit taatusti samaistua.

Samaan tahtiin sykkivät sydämet ja hikoilevat kämmenet kielivät henkilökemioiden natsaamisesta. Erikoiselta kuulostavista tutkimustuloksista uutisoi New Scientist.

Sokkotreffien onnistuminen on sattuman kauppaa. Vaikka viestitellessä yhteys olisi pelannut, kasvokkain kohtaaminen voi tuntua lähinnä kiusalliselta. Toisinaan treffit onnistuvat: juttu luistaa ja nauru raikaa. Keskinäinen kemia ei näy vain vaivattomana yhdessäolona vaan myös hallitsemattomina elimillisinä reaktioina.

Näin väittää tuore tutkimus, jonka mukaan yhteyden heti välillään tuntevien treffikumppanien sydämet alkavat sykkiä ja kämmenet hikoilla samaan tahtiin.

Hollantilais-englantilaisen tutkijatiimin löydökset ilmestyivät Nature Human Behavior -tiedelehdessä.

Samanaikainen syke ja hikoili kielivät hyvistä treffeistä

Tutkimukseen osallistui 142 heterosinkkua, jotka kävivät neljän minuutin mittaisilla sokkotreffeillä yllään silmän liikkeitä, sydämen sykettä ja kämmenten hikoilua mittaavat laitteet.

Omituisesta pukeutumisesta huolimatta jotkut osallistujat viehättyivät seuralaisestaan ja kokivat sopivansa tämän kanssa yhteen. Heistä 17 prosenttia ilmaisi molemminpuolisen kiinnostuksen tavata uudelleen.

Tutkijat huomasivat, että toista tapaamista toivovat henkilöt olivat usein heitä, joiden välille oli kehittynyt fysiologinen synkronia. Heidän sykkeensä nousi ja laski sekä kämmenten hikoilu lisääntyi ja väheni samaan tahtiin.

Oli tavallista, että treffeillä olevat alkoivat peilata toistensa käytöstä ja eleitä. Tällainen synkronia ei kuitenkaan ennustanut molemminpuolista viehtymystä.

Ihminen on sosiaalinen eläin

Miksi sitten toisistaan pitävien treffikumppaneiden elintoiminnot alkavat muistuttaa toisiaan? Tutkijat eivät vielä ole selvillä mekanismista. Se kuitenkin tiedetään, että ihminen on sosiaalinen eläin, jonka hyvinvointiin vaikuttaa kyky olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa ja viehättyä kanssaeläjistä.

Tutkija Eliska Prochazkova Leidenin yliopistosta arvioi New Scientist -lehdelle, että mukavan tyypin tavatessaan ihminen alkaa tiedostamattaan kiinnittää huomiota tämän mikroilmeisiin, kuten silmien räpyttelyyn tai punastumiseen. Aivot ja keho prosessoivat tätä tietoa ihmisen huomaamatta, mikä tahdistaa sydämen sykettä ja kämmenten hikoilua samankaltaiseksi kuin treffikumppanilla.

Tällaista fysiologista synkroniaa on aiemmin havaittu keskenään leikkivien äitien ja vauvojen välillä, mikä vihjaa, että ilmiöllä on yleisesti ottaen sosiaalisia siteitä vahvistava vaikutus.

Lue myös:

    Uusimmat