"Pelkään liiton kaatuvan seksin puutteeseen" – mistä pienten lasten vanhemmat löytävät aikaa seksielämälle? Supermutsi vastaa

Lapsiperhearjen koulima terveydenhoitajaäiti, Supermutsi, vastaa vanhempia askarruttaviin lapsiin, perhe-elämään tai parisuhteeseen liittyviin kysymyksiin ammattitaidolla maalaisjärkeä ja huumoria unohtamatta.

Kysymys: Ajan ottaminen seksielämälle tuntuu olevan pikkulapsiarjessa täysin mahdotonta, ja pelkään koko avioliiton kohta kaatuvan krooniseen seksin puutteeseen. Mitä teen?

Supermutsin vastaus: Löysin ratkaisun tähän hyvin yleiseen pulmaan läheltä, omasta elämästäni. Nykyään en edes ymmärrä, miten olen voinut elää lapsiperheen arkea useamman vuoden ilman lukkoa makuuhuoneen ovessa. Montakohan rakastelukertaa olisi mennyt vähän rentoutuneemmin?

Olin siis aiemmin samassa tilanteessa, jossa monen muun perheen tapaan vanhemmat odottavat kuumeisesti lastenohjelman alkavan. Seuraavaksi stressiä kannetaan siitä, että seksi ei voi kestää pidempään kuin Ryhmä Haun jakso. Spontaanin seksin saa unohtaa, koska se pitää suunnitella alkavaksi klo 17.00. Ekana tulee lasten lemppari, saadaan ehkä jopa vähän äännellä. Mitä jos jakso onkin tylsä? Mitä jos makuuhuoneen ovi aukeaa ennen aikojaan? Sitä miettii, että olenko turmellut lapseni, jos silmät näkevätkin jotain, mitä ne eivät voi vielä ymmärtää? Missä iässä he nyt alkavatkaan ymmärtää, että mistä äidin ja isän yhteisessä painihetkessä onkaan kysymys?

Ovi lukkoon ja huoli pois, vanhemmat. Lapsi ei traumatisoidu, jos hän ei jokaisella sekunnilla pääse heti vanhemman luo. Opetelkoot kärsivällisyyttä ja sitä, että joskus vanhemmankaan ei tarvitse rynniä paikalle ensimmäisen huudahduksen kajahdettua.

Ota kumppaniasi kiinni silloin, kun siltä tuntuu. Jaksat arjen paremmin, kun saat hetken olla jotain muuta kuin vanhempi. Saat olla nainen tai mies omien halujesi kanssa. Sulje korvasi, mikäli joku käy oven takana kysymässä jotain. Takaisin voi huutaa, että ”tulen ihan kohta”. Tuo lausahdus voi olla myös kumppanisi korvaan hyvin kiihottavaa.

Seksi on kahden aikuisen välinen juttu, eikä siihen kuulu lapsia yleisöksi. Silloin, kun lapset ovat siinä iässä, että he voivat tulla vahingossa vanhempien makkariin, on viisainta pitää ovi hetken säpissä. Jo yllättävän nuorena lapsille alkaa tulla erilaisten havaintojen kautta viestejä seksuaalisuudesta, mutta se saa leikki- ja alakouluiässä näkyä vielä suukotteluna ja haleina sekä arvostavana puheena. Ajan myötä lapset alkavat ymmärtää oven kiinnipitämisen syyn.

Mutta nyt menee hetki, täällä on käynnissä vanhempien oma pikku kakkonen. Älä häiritse.

***

2:45
 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja