Mainos

Pelataanko SM-liigaa pian NHL-koon kaukalossa? Kalervo Kummola: Tampereen areenaan mahdollista tehdä satoja lisäpaikkoja

8:10
Videolla uudistuneen Huomenta Suomen Vilttiketju, joka perkasi maanantaina nuorten maailmanmestaruuden taustoja.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n hallituksen esitys arvokisojen siirtämisestä kapeampaan kaukaloon tarkoittaa hyvin todennäköisesti kotimaan Liigallekin vaihtoa NHL-tyyliseen kentän kokoon, kertoo varapuheenjohtaja Kalervo Kummola.

IIHF:n puheenjohtaja René Fasel vahvisti viikonloppuna Vancouverissa pelattujen nuorten MM-kisojen yhteydessä, että liiton tavoitteena on pelata Suomen MM-kisat 2022 ja Pekingin saman vuoden talviolympialaiset NHL:stä tutussa kapeassa kaukalossa.

– IIHF:n hallitus esittää tätä kongressille keväällä Bratislavassa. Hallituksessa esitystä ei vastustettu oikeastaan ollenkaan, Kummola kertoo MTV Urheilulle.

Arvokisat pelattiin vuoteen 2010 asti aina eurooppalaisessa kaukalomitassa, mutta Vancouverin olympialaisissa perinne katkesi. Siitä eteenpäin Sotshin ja Pyeongchangin talvikisat pelattiin jälleen niin sanotussa olympiakaukalossa.

NHL-pelaajat olivat poissa Etelä-Korean talviolympialaisissa, mutta toiveet tähtien saamisesta Pekingin kisoihin 2022 ovat IIHF:ssä korkealla.

Liiga seuraa perästä kapeaan kaukaloon?

Kummolan mukaan siirtyminen pieneen, siis noin 26 metriä leveään kaukaloon, ei vaatisi edes IIHF:n sääntöjen muuttamista, sillä nykyiset säännöt määrittelevät kaukalon kooksi laveasti 26–30 metriä.

Arvokisojen muutos saattaa siis hyvin heijastua myös SM-liigan halleihin – samoin kuin Euroopan muihinkin sarjoihin. Nykyareenoista lähimpänä NHL-mittoja on Helsingin jäähallin kaukalo, joka on alle 28 metriä leveä. 30 metrin pelikenttiä on joustokaukaloihin siirtymisen aikaan tehtyjen uudistusten jälkeen enää Kouvolassa ja Hämeenlinnassa.

– Meillä on kapeita kaukaloita jo nyt. Ei 26-metrisiä, mutta 27-28 metriä leveitä on, Kummola sanoo.

Vuoden 2022 MM-kisat on tarkoitus pelata Tampereelle rakentuvassa uudessa areenassa. Kummola kannattaisi IIHF:n suunnitelmien huomioimista Tampereen monitoimiareenan suunnitelmista.

– Olen ajatellut kysyä Ilveksen, Tapparan ja Liigan mielipidettä siitä, että pitäisikö sinne tehdä 26-metrinen kaukalo. Se toisi saman tien muutama sataa lisäpaikkaa katsomoon, Kummola laskee.

Tällä hetkellä Tampereen "kansiareenan" jääkiekko-otteluiden yleisökapasiteetiksi on suunnitteilla noin 13 500 henkeä.

Fasel kertoi vakuuttuneensa kapean kaukalon pelistä syksyllä Helsingissä pelatuissa Winnipeg Jetsin ja Florida Panthersin välisissä NHL-otteluissa. Hartwall Arenan kohdalla kaukalon kaventaminen jätti katsomon ja kaukalon väliin isomman raon, mutta esimerkiksi Tampereen monitoimiareenan ja suunnitteilla olevan Helsinki Gardenin kohdalla kaukalon koko pystyttäisiin ottaa huomioon jo ennakolta.

Juttua korjattu klo 16.50: Kuopiossa siirryttiin tällä kaudella 28 metriä leveään kaukaloon, joten 30-metrisiä kaukaloita on tiettävästi enää Kouvolassa ja Hämeenlinnassa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja