Pelastussuunnitelmat unohtuneet monilta taloyhtiöiltä

Monissa taloyhtiöissä lain vaatimat pelastussuunnitelmat ovat puutteellisia tai niitä ei ole tehty lainkaan.

Uudenmaan Pelastusliitto muistuttaa, että pelastuslaki on jo seitsemän vuoden ajan määrännyt vähintään viiden asunnon taloyhtiöt laatimaan kirjallisen pelastussuunnitelman ja päivittämään sitä tarvittaessa.

Laista huolimatta kaikki taloyhtiöt eivät ole vieläkään tehneet suunnitelmaa, jossa kartoitetaan toimintaohjeet esimerkiksi tulipalon tai muun onnettomuuden sattuessa. Asukkaiden pitäisi saada suunnitelmista tietoa myös muun muassa katolta putoavasta lumesta ja jäästä sekä veden pääsuluista vesivahinkojen varalta.

Vuonna 2004 voimaan tullut pelastuslaki määrää lisäksi, että taloyhtiöiden tulee nimetä henkilö joukostaan "turvallisuuspäälliköksi", jonka tehtävänä on yhdessä hallituksen kanssa huolehtia taloyhtiön turvallisuusasioista. Uudenmaan Pelastusliiton mukaan joissakin taloissa vastuuhenkilöä ei ole edes valittu tai hänen koulutuksensa on puutteellista.

Uudenmaan Pelastusliiton koulutuspäällikön Aulis Partasen mukaan koulutuksia joudutaan perumaan erityisesti haja-asutusalueilla, kun vaadittua minimiosallistujamäärää ei saada paikalle.

- Taloyhtiöiden into päivittää tai laatia pelastussuunnitelmia on vähentynyt koko Suomessa. Työ myös jää monesti puolitiehen eikä pelastussuunnitelmasta tiedoteta asukkaille, Partanen sanoo.

Palotarkastajat tutkivat pelastussuunnitelmat keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa, mutta käytännössä tarkastuksia tehdään harvemmin resurssipulan vuoksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat