Mainos

Pekkarinen suitsii Fortumin optioetuja hintakatolla

Sähköyhtiö Fortumin yhtiökokous on hyväksynyt yhtiön omien osakkeiden ostot. Pääomistajan ääntä käyttänyt kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen asetti ostoille kuitenkin tiukat hintaraamit.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen vei tänään kantansa läpi Fortumin osakkeiden takaisinostosta yhtiökokouksessa. Hän ehdotti kuitenkin osakkeiden ostolle kattohintaa, jota useat kokousedustajat pitivät huonona viestinä sijoitusmarkkinoille.

Suurin omistaja valtio haluaa ostaa osakkeita enintään miljardilla eurolla kolmen vuoden aikana. Ensimmäisen tavoite on 500 miljoonaa euroa.

Pekkarinen kertoi selvittäneensä mm. Rahoitustarkastuksen ja juristien kanssa, että hintakatto on laillinen toimi.

- Pitää myös muistaa, että takaisinosto-ohjelma voidaan keskeyttää koska hyvänsä, jos tarve mm. investointeihin lisääntyy.

Fortumin osakkeiden ostoa on julkisuudessa arvosteltu juuri se vuoksi, että yhtiötä on vaadittu investoimaan ja luomaan uusia työpaikkoja.

- Nyt teollisuudessa investoidaan varsin vähän ja varsinkin tutkimus- ja kehitystyöhön, myönsi Pekkarinen.

- Tuntuu, että kaikki odottavat vain viidennen ydinvoimalan valmistumista. Energiahuollon takaamiseksi takaisinosto pitääkin tehdä huolella ja suunnitellusti.

Hallituksen puheenjohtaja Peter Fagernäs toivoi kuitenkin, että hallitukselle annetaan harkintavaltaa mm. osakkeiden ostohinnan suhteen. Pekkarisen junailema takaisinostohinta olisi 19,79 euroa. Summa muodostuu keskiviikkoisesta osakkeen hinnasta Helsingin pörssissä 21,91 euroa. Siitä vähennetään yhtiökokouksessa päätetty 1,12 euron suuruinen osinko.

Pekkarisen oli myös tyytyväinen siihen, että Fortumin johdon optio-palkkioita leikataan lähivuosina 3,5 miljoonalla eurolla.

- Aikoinaan tehdyt optiopäätökset pitää vain niellä, mutta nyt niille on pistetty toppi.

Yhtiö on purkanut myös johdon päällekkäisiä palkkioita. Fortum teki hyvän tuloksen viime vuonna ja osakkeenomistajat voivat olla tyytyväisiä 987 miljoonan euron osinkoihin.

Kovin suurta kränää ei yhtiökokouksessa aikaan saatu lukuunottamatta herjanheittoa optioista ja hallintoneuvoston roolista. Jälkimmäinen on toimessaan ainakin seuraavaan yhtiökokoukseen saakka.

Hallintoneuvoston puheenjohtajana jatkaa Timo Kalli ja varapuheenjohtajana Rakel Hiltunen. Jäseninä ovat Sirpa Paatero, valtuuston toinen varapuheenjohtaja Matti Alakoski, Oras Tynkkynen, Kimmo Kiljunen. Lasse Hautala, Mikko Immonen, Jari Koskinen ja Ben Zyskowicz. Hallitukseen tulivat uusina jäseninä Sitran yliasiamies Esko Aho ja toimitusjohtaja Christian Ram-Schmidt Baltic Beverages Holdingista. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Peter Fagernäs, varapuheenjohtajana Birgitta Kantola ja jäseninä Birgitta Johansson-Hedberg, Matti Lehti sekä Marianne Lie.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.