ISW: Rotenbergit mainittu osana Putinin syrjäyttämistä suunnittelevaa Prigozhinin tukijajoukkoa – esillä myös mahdollinen seuraaja

Aiheuttaako Wagnerin juhannuskapina muutoksia Venäjän sotilasjohdossa, Pekka Toveri? 8:00
Pekka Toveri vastasi Livessä kysymykseen, aiheuttaako Wagnerin juhannuskapina muutoksia Venäjän sotilasjohdossa.

Ajatushautomon mukaan äärinationalistisen sotabloggaajan tuore lausunto on yksityiskohtaisuutensa takia poikkeuksellinen.

Venäläisnationalistinen Itä-Ukrainan separatistijoukkojen entinen komentaja, sotabloggaaja Igor Girkinin mukaan jotkin tahot Venäjän presidentti Vladimir Putinin sisäpiiristä koettavat saada Putinia päättämään sotansa Ukrainassa, mikä johtaisi myös presidentin syrjäyttämiseen, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) raportissaan.

Girkinin mukaan Wagner-joukkojen ja Jevgeni Prigozhinin  juhannuspäivän kapina oli onnistunut, ja johtanut Venäjällä vallan hajautukseen Prigozhinin tukijoiden suunnitelmien mukaisesti.

Prigozhinin tukijoiksi hän luettelee ISW:n mukaan presidentinhallinnon varajohtaja Sergei Kirijenkon, miljardöörin ja väitetysti Putinin pankkiirin Juri Kovalchukin sekä Suomessakin tutut oligarkit, Putinin lähipiiriin kuuluvat veljekset Arkadi ja Boris Rotenbergin, heistä jälkimmäisellä on myös Suomen kansalaisuus.

Venäjän mahdollisia "liberaaleja" vaikutusvaltaisia ihmisiä pettureina pitävä Girkin ennakoi Prigozhinin aikovan syrjäyttää Putinin vallasta jo toukokuussa. ISW kertoo Venäjän pitkittynyttä sotaa aiemmin puolustelleen Girkinin toistuvasti syyttäneen Wagner-johtajaa kuulumisesta ryhmittymään, joka puolustelee linjan jäädyttämistä Ukrainassa.

Girkinin mukaan Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun, Moskovan alueen kuvernööri Andrei Vorobevin ja pormestari Sergei Sobjaninin valtarakennelma on heikentynyt Wagnerin kapinan seurauksena.

Yksi Wagner-joukkojen kapinan syistä oli tyytymättömyys maan sotilasjohtoon. He vaativat maan asevoimien yleisesikunnan päällikön Valeri Gerasimovin sekä puolustusministeri Shoigun erottamista tehtävistään.

Venäläinen Moscow Times -lehti uutisoi viime viikolla, viitaten sotaa kannattavien Telegram-tilien tietoihin, että Gerasimov olisi siirretty syrjään hyökkäyssodan johdosta.

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri muistutti keskiviikkona MTV Uutisten Livessä, että virallisesti muutoksia Venäjän sotilasjohdossa ei ole tapahtunut palkkasotilasyhtiö Wagnerin kapinan jälkeen.

Datsa-osuuskunta pettämässä Putinin?

Girkinin kerrotaan myös kuvailleen Ozeron osuuskunnan – Putinin lähipiiriin liittyvä, Luoteis-Venäjällä sijaitseva datsa-osuuskunta – haluavan nyt syrjäyttää Putinin omien jäsentensä, Girkinin mukaan Prigozhinin ja Kirijenkon, hyväksi, ISW kirjoittaa. Siihen, pitävätkö Girkinin väitökset paikkansa, ISW ei ota kantaa.

Ozeroa olivat perustamassa vuonna 1996 Putinin lisäksi Vladimir Smirnov, Vladimir Yakunin, Andrei ja Sergei Fursenko, Juri Kovalchuk, Viktor Myachin sekä Nikolai Shamalov.

Osuuskunta pyrkii Grikinin mukaan häiritsemään maan sotilasoperaatioita ja laita-alueiden hallintaa, jolloin Putinin olisi hyväksyttävä tappionsa sodassa.

Kohteena puolustusministeriö ja FSB

ISW kertoo Girkinin varoittavan, että Ozeron osuuskunta tulee kohdistamaan toimensa muun muassa puolustusministeriöön, Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:hen sekä turvallisuusneuvoston sihteeriin ja turvallisuuspalvelun entiseen päällikköön Nikolai Patrusheviin.

ISW huomauttaa keskiviikon raportissaan, että samalla sävyllä varustetuista lausunnoistaan jo aiemmin tunnetun Girkinin väitteet ovat todennäköisesti osa hänen jatkuvaa pyrkimystään vähentää Venäjän poliittista ja sisäistä tukea mahdolliselle tulitauolle Ukrainan sodassa. Hänen puheidensa kohdistuminen tiettyihin Putinin lähipiiriin kuuluviin on kuitenkin ajatushautomon mukaan huomionarvoista.

Jos twiittiketju ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

– Girkin todennäköisimmin yrittää kuvata Prigozhinia suorana uhkana Putinin hallinnolle kannustaakseen kovempaa reaktiota Kremlistä Prigozhinin suuntaan ja estääkseen pyrkimyksiä seisauttaa rintamaa Ukrainassa, ISW kirjoittaa raportissaan.

Putinin seuraaja?

Girkinin nimeämistä henkilöistä presidentinhallinnon varajohtaja Kirijenko on ajatushautomon mukaan viime vuosien varrella pyrkinyt kasvattamaan poliittista vaikutusvaltaansa.

ISW kertoo venäjänkielisen, Kremlin toiminnasta irtisanoutuneen uutismedia Meduzan kertoneen aiemmin, että Kirijenko on presidentinhallinnon sisäpiirin mukaan muovannut itsestään mahdollista seuraajaa Putinille.

ISW arvioi, että sotabloggari saattaa myös yrittää mustamaalata Kirijenkoa ja muita väitettyjä Prigozhinin suojelijoita sabotoidakseen samalla Prigozhinin tukea mahdollisten jäljellä olevien merkittävien suojelijoiden joukossa.

Lue myös:

    Uusimmat