ISW: Putin on "kykenemätön tai epätoivoinen" tai sitten hänellä on perusteeton luottamus Prigozhiniin ja Wagneriin

Wagner-palkkasotilasryhmä siirtyy Valko-Venäjälle lepojakson jälkeen, väittää Wagner-komentaja Anton "Lotos" Yelizarov venäläisen sotabloggarin haastattelussa. Haastattelusta kertoo Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Yelizarovin mukaan Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin henkilökohtaisesti määräsi kaikki Ukrainassa sotineet Wagner-taistelijat lomalle, joka kestää elokuun alkuun. Loman tarkka päättymispäivä ei ole tiedossa.

Venäjä on virallisesti antanut juhannuksena kapinoineille Wagner-taistelijoille kolme vaihtoehtoa: allekirjoittaa sopimus maan puolustusministeriön kanssa, mennä kotiin tai siirtyä Valko-Venäjälle.

ISW arvioi, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Prigozhinin välisen sopimuksen yksityiskohdat saattavat yhä olla yhä työn alla. Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka väitti aiemmin tällä viikolla, että Wagner-johtaja Prigozhin on nyt Pietarissa, eikä Valko-Venäjällä, kuten aiemmin raportoitiin. 

ISW: Wagner toimii vapaasti Venäjällä

Ajatushautomon mukaan Yelizarovin haastattelun perusteella näyttää siltä, että kapinasta huolimatta Wagner-taistelijat ja -komentajat saavat yhä liikkua vapaasti Venäjällä ja tehdä yhteistyötä sekä toistensa että venäläisviranomaisten kanssa.

Yelizarovin mukaan Wagnerin pitää kierrättää palkkasotilasyhtiön henkilöstöä "kaukaisissa paikoissa". Näiden "kaukaisten paikkojen" ISW tulkitsee tarkoittavan Afrikkaa ja Lähi-itää, joissa operoi merkittävä määrä Wagner-taistelijoita.

Jos Prigozhin johtaa tämän operaation toteutusta, voi hän kasata itselleen ryhmän lojaaleista alaisista, ISW kirjoittaa. Lehtitietojen mukaan näyttää siltä, että ainakin osa Wagner-taistelijoista on kieltäytynyt allekirjoittamasta sopimusta Venäjän puolustusministeriön kanssa.

Yhdysvaltalaisen uutistoimisto Reutersin mukaan vaikuttaa toisaalta siltä, että Venäjä ryhtyi Prigozhinin juhannuskapinan aikaan nopeisiin toimiin, jottei Wagnerin kapina leviäisi Lähi-itään ja Afrikkaan.

Yhdysvaltalainen NBC News taas on saanut käsiinsä kuvamateriaalia, jonka väitetään näyttävän, miten yli 600 Wagner-taistelijaa lähtee Keski-Afrikan tasavallan Banguin kaupungin lentokentältä. Tiedossa ei ole, onko kyse tavanomaisesta taistelijakierrosta vai käytännössä pakkosiirrosta.

Luottaako Putin Prigozhiniin?

Instituutin mukaan ainakaan vielä ei ole nähty todisteita siitä, että venäläisviranomaiset pidättäisivät tai karkottaisivat Wagnerin jäseniä. 

ISW:n mukaan onkin selvää, että Putin antaa Wagnerin ja Prigozhinin toimia Venäjällä. Tämä voi olla "uhka hallinnolle", ISW kirjoittaa.

Presidentti Putin ottaa ajatushautomon mukaan huomattavan riskin antamalla Prigozhinin, hänen komentajiensa ja jopa 25 000 Wagner-taistelijan liikkua ja kommunikoida ilmeisen vapaasti Venäjällä.

– Putin osoittaa, että hänellä joko huomattavaa ja perusteetonta luottamusta (Wagnerin) lojaaliuteen tai hän on epätoivoinen houkutellessaan heitä puolelleen tai kykenemätön toimimaan heitä vastaan, ISW kirjoittaa.

ISW:n mukaan Ukraina on hyötynyt Wagnerin kapinasta. Palkkasotilasyhtiö oli juhannuskapinan aikaan Venäjän tehokkain taisteluyksikkö ja sen vetäytyminen Bahmutista häiritsi venäläislinjoja alueella, minkä seurauksena Ukraina on pystynyt etenemään kaupungin lähistöllä taktisesti merkittävästi, ISW kirjoittaa.

Sota horjuttaa Putinin valtaa – Prigozhin näytti, miten presidentti voitaisiin ehkä syrjäyttää 11:07
Sota horjuttaa Putinin valtaa – Prigozhin näytti, miten presidentti voitaisiin ehkä syrjäyttää.

Lue myös:

    Uusimmat