Venäjän sotilasjohdon huhutaan vaihtuneen – Pekka Toveri: Puolustusministerin korvaaminen olisi "viimeinen häpäisy Putinille"

Aiheuttaako Wagnerin juhannuskapina muutoksia Venäjän sotilasjohdossa, Pekka Toveri? 8:00
Aiheuttaako Wagnerin juhannuskapina muutoksia Venäjän sotilasjohdossa? Katso Pekka Toverin koko haastattelu!

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin juhannusviikolla tapahtuneen kapinan jälkeen Venäjän sotilasjohtoon ei ole virallisesti tehty muutoksia. Pekka Toverin mukaan Venäjän puolustusministerin korvaaminen olisi Putinille  "viimeinen häpäisy".

Venäläinen Moscow Times -lehti väittää, että Venäjän asevoimien yleisesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov on siirretty syrjään Ukrainassa käytävän hyökkäyssodan johdosta. Lehti viittaa sotaa kannattavien Telegram-tilien tietoihin.

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri muistuttaa, että virallisesti muutoksia Venäjän sotilasjohdossa ei ole tapahtunut palkkasotilasyhtiö Wagnerin "juhannuskapinan" jälkeen.

– Paljon on ollut esimerkiksi viitteitä, että kenraali (Sergei) Surovikin olisi pidätetty sen takia, että hän olisi tukenut (Jevgeni) Prigozhinia, muttei siitäkään ole virallista tietoa annettu missään tapauksessa, hän sanoo.

– Virallisesti kaikki jatkuu niin kuin ennenkin.

Moscow Timesin mukaan hyökkäyssodan johdon sen sijaan ottaisi käsiinsä kenraalieversti Mihail Teplinski, joka on toiminut Venäjän ilmavoimien komentajana viime vuoden kesäkuusta lähtien.

– Pitää muistaa, että tämän erikoisoperaation johdossa on ollut aika monta kenraalia kääntymässä, Gerasimov taisi olla neljäs komentaja, joka sinne asetettiin, hän sanoo. 

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin kapinaa johtanut Prigozhin vaati sekä Gerasimovia että puolustusministeri Sergei Shoigua eroamaan tehtävistään. 

Toverin mukaan jää nähtäväksi, laitetaanko puolustusministeri todella vaihtoon.

– Se olisi viimeinen häpäisy Putinille, koska Shoigu on yksi hänen luotetuimpia lähimpiään, Toveri sanoo. 

– Shoigu on turvallinen, koska hän kuuluu vähemmistökansalaisuuksiin. Hän ei ole kantavenäläinen, jolloin hän ei uhkaa, että hän pyrkisi Putinin pallille. 

Shoigu on Toverin mukaan epäonnistunut rakentamaan Venäjän asevoimista "tehokkaan työkalun, joka sen piti olla". 

– Siitä huolimatta jos hän Shoigun syrjäyttäisi sen takia, että Prigozhin, palkkasotilasruhtinas, sitä vaatii, kyllähän se olisi melkoinen heikkouden osoitus. 

Toveri myös toteaa, että Shoigun erottaminen aiheuttaisi Kremlissä levottomuutta. 

Epäonnistumisia monella tasolla

Toveri toteaa Wagnerin juhannuskapinan ja sen jälkipyykin osoittaneen Venäjän sotilasjohdossa "epäonnistumisia monella tasolla."

– Kyllä tästä tulee sellainen kuva, ettei Putin ole saanut oikein otetta tähän asiaan. 

Vaikka Toverin mukaan Putin on turvannut asemansa ja on yhä kiinni vallankahvassa, nakertavat Wagnerin kapinan kaltaiset tapahtumat ja niihin reagointi hänen uskottavuuttaan.

Toverin mukaan Venäjä haluaa nyt pitää Ukrainan sotaa yllä mahdollisimman pitkään estääkseen sen jatkuvan integroitumisen länteen ja jopa Naton jäseneksi.

Sotatilanteessa ukrainalaisilla on tällä hetkellä aloite, kun taas venäläiset pyrkivät pitämään kiinni valtaamistaan asemista, hän sanoo.

Millä aikataululla Ukrainasta voisi tulla Naton jäsen? Katso Pekka Toverin koko haastattelu alun videolta!

Katso myös: CNN: Venäläiskenraali Surovikin ollut Wagnerin salainen vip-jäsen – Wagner vaikenee

MTV Uutiset Live 2:16

Lue myös:

    Uusimmat