ISW: Putin lienee päättänyt, ettei hän voi tappaa Prigozhinia tekemättä tästä marttyyria

Venäjän presidentti Vladimir Putin on todennäköisesti todennut, ettei hän pysty suoraan eliminoimaan kapinajohtaja Jevgeni Priggozhinia ilman, että hänestä tulee marttyyri, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Wagner-palkkasotilasryhmän johtajalla Prigozhinilla on ISW:n mukaan yhä jonkin verran tukea sekä Venäjän yhteiskunnassa että Venäjän vakinaisen armeijan joukkojen keskuudessa.

Instituutti katsoo, että Kreml todennäköisesti jatkaa hyökkäyksiä Prigozhinin persoonaa vastaan, sillä hänen kritiikilleen Venäjän puolustusministeriötä kohtaan eittämättä löytyy Venäjältä kaikupohjaa. 

Venäjä on yli vuoden kestäneen hyökkäyssodan aikana kärsinyt merkittäviä tappioita ilman suuria aluevoittoja. Prigozhin on kuukausien ajan syyttänyt muun muassa puolustusministeri Sergei Shoigua huonosta johtamisesta ja syyttänyt häntä maanpetturuudesta.

ISW: Venäjä maalaa Prigozhinista kuvaa "korruptoituneena valehtelijana"

ISW:n mukaan ei ole selvää, onko Prigozhin kuitenkaan turvassa samalla kun Kreml yrittää tuhota hänen maineensa. Osana kapinan päättänyttä sopimusta Kreml ja Prigozhin sopivat, että jälkimmäinen siirtyy Valko-Venäjälle.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka sanoi tiistaisessa puheessaan Putinin luvanneen sekä hänelle että Prigozhinille, että Wagner-pomo saa "turvatakuut". Mitä tämä käytännössä tarkoittaa, on epäselvää. Sekä Venäjä, Prigozhin että Lukashenka ovat antaneet ymmärtää, että Wagner-ryhmä voi jatkaa toimintaansa Valko-Venäjältä käsin. ISW kuitenkin arvioi eilen, että kyse saattaa olla Venäjän asettamasta ansasta Wagner-taistelijoille.

Asiantuntijoiden mukaan Wagner on hyvin pitkälti Kremlin palkkasotilasryhmä, jonka avulla Venäjä on esimerkiksi Afrikassa ja Lähi-idässä voinut toimia vapaammin kuin Venäjän lipun alla.

Putin yrittää nyt maalata Prigozhinista kuvaa "korruptoituneena valehtelijana", ISW kirjoittaa. Putin esimerkiksi julkisesti väitti, että Kreml on "täysin rahoittanut" ja "täysin huoltanut" Wagner-palkkasotilasryhmän. Prigozhin on mielellään kuvaillut Wagneria itsenäiseksi toimijaksi.

ISW toteaakin, ettei Putinin, Lukashenkan ja Prigozhinin välinen valtataistelu ole ohi, vaikka lyhyeksi jäänyt kapina päättyikin juhannusviikonloppuna. Valtataistelulla on sekä lyhyen että pitkän aikavälin seurauksia, jotka "saattavat hyödyttää Ukrainaa", ajatushautomo kirjoittaa.

Putin puhui sotilaille, Prigozhin siirtyi Valko-Venäjälle 2:29
Presidentti Putin puhui tiistaina sotilaille, Prigozhin siirtyi Valko-Venäjälle.

Lue myös:

    Uusimmat