Kommentti: Putinin ikioma Frankensteinin hirviö karkasi häkistä

On aikakin, että joku presidentti Vladimir Putinin huolella kasvattamista hirviöstä riuhtaisee isäntänsä rakentaman häkin oven auki, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Jouko Luhtala.

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin totesi äskettäin, että hänen lempinimensä "Putinin kokki" on typerä. Prigozhinin mukaan "Putinin teurastaja" olisi osuvampi.

Uunituoreella kapinallisella on maine tehokkaana, hyödyllisenä ja ennen kaikkea lojaalina Putinin liittolaisena. Afrikassakin laajalti huseerannut Wagner-palkkasotilasjärjestö teki pitkään sen, mitä Kreml käski.

Prigozhin on ilmiselvästi vaarallinen ja häikäilemätön yksilö, mutta se ei ole Kremliä juuri haitannut. Ohjasihan Prigozhinin politiikkaa hänen omien sanojensa mukaan Putinin palvelu ja rakkaus isänmaahan.

Venäjän jokseenkin katastrofaalisesti sujuneen suurhyökkäyksen aikana Prigozhinin profiili on sekä Venäjällä että kansainvälisesti kasvanut samaa tahtia kuin Venäjän tappiot.

Prigozhinin suosikkimaali on ollut Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu, jota Wagner-pamppu on syyttänyt maanpetturiksi. Kaiken lisäksi Shoigu ei, Prigozhinin mielestä, osaa käydä sotaa.

Kremlin ja Prigozhinin riitely on Venäjän "tietynlaista teatteria", totesi suomalainen sotahistorioitsija vielä toukokuussa. Juuri haastattelua ennen Prigozhinin tulkittiin julkisesti tölväisseen Putinia, kun hän kysyi retorisesti, mitä tulee tehdä, jos "isoisä" osoittautuu "täydeksi paskiaiseksi".

Putin on ollut itsevaltainen johtaja parikymmentä vuotta. Hän on kilpailuttanut uskollisia alaisiaan, silovikkejaan, jatkuvasti vastakkain – ylistänyt ja nöyryyttänyt vuoronperään. 

Putinin järjestelmässä alaiset saavat moittia toisiaan, mutta presidentti on pyhä.

Viimeisen vuorokauden ainana Prigozhin on tehnyt kerralla selväksi, ettei häntä kiinnosta sivurooli Kremin kesäteatterissa tai sitten kyse on poliittisenkin historian mittakaavassa poikkeuksellisesta näytelmästä.

Prigozhinin kapina on vakavin haaste, joka Putinille on Venäjän sisältä hänen valtakautensa aikana heitetty. Näin siitä huolimatta, että Prigozhin nimellisesti haluaa vaihtaa ainoastaan maan sodanjohdon.

Wagner-pomo on valtakamppailussa altavastaaja, mutta tavallaan on aikakin, että joku Putinin huolella kasvattamista hirviöstä riuhtaisee isäntänsä rakentaman häkin oven auki.

Jevgeni Prigozhin on Kremlin ikioma Frankenstein, joka sai tarpeeksi luojastaan.

Putin ei takuulla ole tyytyväinen kokkinsa kesäkattaukseen, mutta sai pyytämättään mitä tilasi.

Putin piti puheen Rostovin tilanteesta – vertaa kapinaa maanpetokseen 2:09

Katso video: Näin Putin reagoi Wagnerin kapinaan televisiopuheessaan.

Lue myös:

    Uusimmat