Mainos

Parti Quebecois voitti Quebecin vaalit

Quebecin itsenäisyyttä ajava Parti Quebecois -puolue voitti eilen pidetyt osavaltion parlamenttivaalit, vaikka opposition Liberaalipuolue saikin enemmän ääniä. Kun lähes kaikki äänet oli laskettu Parti Quebecois oli saamassa 75 paikkaa 125-paikkaiseen parlamenttiin. Liberaalipuolue oli saamassa 48 paikkaa ja pieni Action Democratique du Quebec yhden paikan.

Vaikka Parti Quebecois sai enemmistön parlamenttipaikoista, sen äänisaalis jäi Liberaalipuoluetta pienemmäksi. Liberaalit saivat 43,6 prosenttia äänistä, kun Parti Quebecois joutui tyytymään 42,9 prosenttiin. Tulosten eroavaisuus johtuu brittiläisestä vaalijärjestelmästä, jossa äänestysaluetta edustaa parlamentissa eniten ääniä saanut ehdokas, ja eniten paikkoja parlamentissa saanut puolue muodostaa hallituksen.

Parti Quebecoisin puoluejohtaja Lucien Bouchard sai siten uuden viisivuotiskauden, jonka aikana hän voi edistää unelmaansa ranskankielisen Quebecin itsenäisyydestä.

Uusi kansanäänestys?

Bouchard ennättikin jo voittopuheessaan esittää uuden kansaäänestyksen pitämistä itsenäistymisestä. Kanadan pääministeri, itsekin ranskankielinen quebeciläinen, Jean Chretien lupasi yhteistyötä Bouchardin kanssa niin kauan kuin tämä kunnioittaa Kanadan etuja. Hänen mukaansa Quebecin vaalit osoittivat, että kansalaiset ovat eniten huolissaan taloudesta, työpaikoista, terveydenhoidosta ja koulutuksesta.

-Niin kauan kuin herra Boucard ja hänen virkaveljensä kunnioittavat näitä asioita ja kehittävät maatamme, heillä on meidän täysi tukemme, Chretien sanoi. Hän muistutti kuitenkin, että kanadalaiset "puolustavat maataan kaikin tavoin", jos sitä uhataan. Tämä oli selvä viittaus Bouchardin itsenäistymispyrkimyksiin.

Liberaalipuolueen johtaja Jean Charest tunnusti vaalitappion, mutta samalla hän vakuutti jatkavansa puolueen johdossa turvatakseen Quebecin tulevaisuuden osana Kanadaa. Bouchard on luvannut pitää jo kolmannen kansanäänestyksen Quebecin itsenäistymisestä, jos hän uskoo itsenäisyyttä kannattavien voimien voittavan. Action Democratique -puolueen johtajan Mario Dumontin mukaan quebeciläiset eivät halua uutta kansanäänestystä asiasta.
-Vaalitulos kertoo minulle, ettei Bouchardilla ole valtakirjaa kansanäänestyksen järjestämiseksi, hän sanoi vaalien jälkeen.

Jo kahdesti aiemmin Quebec on torjunut itsenäistymisen kansanäänestyksessä. Ensimmäisen kerran, vuonna 1980, ero oli 20 prosenttiyksikköä. Toisen kerran ero oli kutistunut 1,2 prosenttiyksikköön. Äänestys pidettiin tuolloin lokakuussa 1995.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.