Pariutuminen aiheuttaa vyötärölle makkaroita

Elämänmuutokset, kuten parisuhteen alkaminen, voivat näkyä painonnousuna. Lihavuustutkija, professori Aila Rissasen mukaan ihmisen muuttuminen sinkusta vakiintuneeksi vaikuttaa yleensä myös liikunnan ja ruoan määrään.

Eilen alkanut Subin uutuusohjelma ”Rakas, sinusta on tullut pullukka” aiheutti selkeän katsojapiikin ja keräsi peräti 260 000 silmäparia television äärelle. Ohjelman kussakin jaksossa seurataan pariskuntaa, joista toinen osapuoli on lihonut reippaasti suhteen aikana ja haluaa laihtua entisiin mittoihinsa.

Lihavuustutkija Aila Rissasen mukaan parisuhde voi muuttaa elämäntapoja huonompaan suuntaan.

– Vakiintuminen liittyy siihen, että sekä liikunnan että ruoan määrä muuttuu. Painonhallinnan kannalta sellainen tilanne, jossa energiatasapaino heilahtaa positiiviseksi, on selkeä riski. Ruuhkavuosina ihmiset saattavat syödä vähän ja harrastaa liikuntaa paljon. Parisuhteessa tilanne kuitenkin muuttuu ja heilahtaa niin päin, että ollaan enemmän kotona ja myös syödään enemmän.

Myös parisuhde- ja seksuaaliterapeutti, kasvatustieteen tohtori Tuula Pukkalan mukaan sinkut jaksavat yleensä panostaa ulkonäköönsä eri tavalla, koska tavoitteena on löytää kumppani.

– Parisuhteessa ihmiset eivät välttämättä enää niin tiukasti välitä pitää itsestään huolta. Kumppanin löydettyä muut elämänasiat tulevat merkittävämmäksi eikä ehkä kiinnitetä huomiota siihen, miltä näytetään tai mikä on omalle terveydelle hyväksi, Pukkala toteaa.

– Kyllä minullakin on ollut asiakkaina pariskuntia, joiden ongelmana on ollut ylipaino. Näissä tapauksissa lihominen on tapahtunut, kun joku muu asia elämässä on vienyt aikaa ja energiaa, ettei ole enää ehtinyt pitämään itsestään huolta. Esimerkiksi vanhemmuus ja lapsen tulo on saattanut peittää alleen muut asiat, ja sen vuoksi itsestä ja terveydestään huolehtiminen on jäänyt.

Unohda pikadieetit, panosta yhteiseen elämäntapamuutokseen

Lihavuustutkija Aila Rissasen mukaan lihominen parisuhteessa on kuitenkin hyvin yksilöllistä: parisuhde ei siis automaattisesti tarkoita ylimääräisten kilojen kerääntymistä.

– Se on aivan tapauskohtaista, miten kunkin elämä muuttuu siinä vaiheessa, kun asetutaan vakituiseen parisuhteeseen.

Mikäli omat vaakalukemat ja peilistä näkyvä ulkomuoto eivät kuitenkaan miellytä, Rissanen kehottaa unohtamaan pikadieetit ja sen sijaan keskittymään kokonaisvaltaiseen elämäntapojen muutokseen.

– Pikalaihdutuksen ongelmana on painon nopea nousu takaisin ja siihen liittyvät terveysriskit sekä syömishäiriöalttiuden lisääntyminen, Rissanen muistuttaa.

– Jos liikakilot liittyvät parisuhteeseen, niin yhteistä elämäntapaa kannattaisi tarkastella kriittisesti ja tehdä päätökset ruokavalion ja elämäntavan muutoksesta. Ei siinä ole mitään ihmekeinoa: ruokavaliota ja elämäntapaa pitää tarkistaa ja liikuntaa lisätä.

Entäpä mitä tehdä, jos puolison ulkonäkö ei enää miellytä omaa silmää? Parisuhdeterapeutti Tuula Pukkalan mukaan asiasta voi kyllä huomauttaa kumppanille, mutta tärkeää on muistaa olla hienovarainen.

– Yleensä asianosainen kyllä itse tietää ongelman. Asiat voi kuitenkin sanoa hienotunteisesti ja olla huolissaan toisen terveydestä. Hyvässä parisuhteessa pitää voida puhua mistä vain. Toisen ulkoiseen olemukseen puuttuminen on kuitenkin hirveän herkkää aluetta, siinä voi tulla syviä loukkaantumisia ja kokemuksia siitä, ettei kelpaa toiselle, Pukkala korostaa.

– On kuitenkin tärkeää voida puhua tästäkin asiasta. Lihavuus on kuitenkin yleensä asia, jolle ihminen voi tehdä jotakin. Eri asia on sitten huomautukset sellaisista ulkonäköasioista, joille toinen ei voi tehdä mitään.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat