Parikymppinen nainen meni lääkäriin nopeasti nousseen ihottuman vuoksi – syyksi paljastui parin viikon takainen miesseikkailu

Salakavala sukupuolitauti alkoi oireilla vasta viikkoja yhdynnän jälkeen.

The New England Journal of Medicine -julkaisu kertoo 20-vuotiaasta texasilaisesta naisesta, joka hakeutui sairaalaan nopeasti ympäri kehoa nousseen punoittavan ihottuman vuoksi. Nainen raportoi lääkäreille kärsivänsä lisäksi lihassärystä, kuumeesta sekä kivusta molemmissa nilkoissa.

Tutkimuksissa selvisi, että nainen oli harrastanut seksiä uuden kumppanin kanssa – ilman kondomia. Lääkärit epäilivät vahvasti yleistynyttä tippuria.

Tippuri voi oireilla ympäri kehoa

Tippuri on sukupuolitauti, joka tarttuu suojaamattomassa seksissä. Suomessa tartuntoja todetaan vuosittain vajaat 300 kappaletta, kertoo Terveyskirjasto artikkelissaan. Miehillä tippurin itämisaika on 1–5 vuorokautta ja naisilla 2–3 viikkoa. Usein tauti on alkuvaiheessa oireeton tai vähäoireinen.

Tyypillisiä tippurin oireita ovat naisilla vähäinen vatsakipu, epämääräinen valkovuoto sekä kirvely virtsatessa. Miehillä oireita ovat lisääntynyt virtsaamisen tarve, kirvely virtsatessa sekä vaaleanharmaan nesteen valuminen virtsaputkesta.

Mayo Clinic -sivusto kertoo, että tippuri voi aiheuttaa oireita myös muualla kuin sukupuolielimissä. Anaaliseksin vuoksi peräsuoleen tarttunut tippuri oireilee esimerkiksi kirvelynä, limaisena vuotona ja verenvuotona. Silmiin sormien välityksellä tarttunut tippuri puolestaan aiheuttaa silmissä kipua, valoherkkyyttä sekä märkää vuotoa. Suutartunnoissa oireina voi olla polttavaa kirvelyä suussa, kurkkukipua ja suutulehdusta.

Hoitamattomana tippurin aiheuttava Neisseria gonorrhoeae -bakteeri voi päästä verenkiertoon ja aiheuttaa niveltulehduksen tai verenmyrkytyksen. Niveltulehduksen oireita ovat punoittavat, turvonneet ja hyvin kipeät nivelet erityisesti liikkuessa.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Antibioottiresistenssi uhkaa tippurin hoitoa

Texasilaisnaisen tapauksessa antibiootit tehosivat tippuriin, vaikka vuosien saatossa tippurikannat ovat kasvattaneet resistenssiään antibiootteja kohtaan. Esimerkiksi Pohjois-Englannissa levisi vuonna 2016 supertippuri, johon antibiootit ei tehoa. Yhdysvalloissa ongelma havaittiin jo vuonna 2007.

Tippuriin ei ole rokotetta. Tartunnan voi ehkäistä vain kondomin käytöllä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja