Mainos

Englannissa leviävä supertippuri on jo vanha juttu – "Suomessa seuraamme aktiivisesti"

Englannissa leviävään supertippuriin on sairastunut jo lähes kaksikymmentä henkilöä. Sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back kertoo, ettei ongelma ole uusi.

Pohjois-Englannissa leviää supertippuri, johon antibiootit eivät tehoa. Asiasta uutisoi Iltalehti.

Leedsin tienoilla leviävään tautiin on sairastunut jo lähes kaksikymmentä henkilöä, mutta heitä saattaa olla enemmänkin.

Tippuri

 1. Sukupuolitauti
 2. Tarttuu suojaamattomassa seksissä
 3. Aiheuttajana bakteeri
 4. Ei välttämättä aluksi oireile mitenkään
 5. Tippuria voi ehkäistä vain kondomilla

– Tämä on vanha asia, josta on puhuttu monia vuosia. Pikku hiljaa käytössä olevat antibiootit eivät varsinkaan itä- ja kaakkois-Aasiassa tehoa, sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back toteaa.

Uutisointi johtuu Hiltunen-Backin mukaan luultavasti siitä, että niin sanottu supertippuri on tullut akuutiksi ongelmaksi tällä nimenomaisella alueella. Uusi asia supertippuri ei kuitenkaan ole.

– Muistan antaneeni asiasta monta haastattelua. Suomessa seuraamme aktiivisesti tippurikantoja, teemme viljelyitä, jota saadaan selville lääkeherkkyys.

Suomessa ei ole ollut yhtään tapausta, joissa lääkkeet eivät tehoaisi. Supertippuri voisi kuitenkin iskeä myös Suomeen.

– On tärkeää, että sairastunut käy jälkitarkastuksessa ja asia hoidetaan viimeisen päälle, jotta voidaan heti havahtua tilanteeseen (jos se muuttuu), Hiltunen-Back sanoo.

Suomessa tautia on pyritty jo kymmenisen vuotta torjumaan niin, että hoitovalikoimasta on poistettu antibiootit, jotka voivat lisätä vastustuskykyistä bakteerikantaa.

– Tähän reagoidaan koko ajan. Seuranta on tärkeää, että tiedetään, mitkä kannat liikkeellä ja mitkä lääkkeet tehoavat. Maailmalla tutkitaan paljon uusia antibiootteja koko ajan, että mikä on seuraava askel, mihin siirrytään, jos tauti valtaa laajemmin alaa.

Osittainen lähde: Iltalehti

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.