Pariisissa muhii likainen olympiaskandaali – Australia valmiina lääkitsemään urheilijoita

Pariisin olympialaisiin on aikaa alle kaksi kuukautta, mutta tapahtumien yllä leijuu skandaalin henki. Olympialaisten avovesiuinnit ja triathlonin uintiosuus on määrä järjestää Pariisia halkovassa Seine-joessa, jonka veden laatu herättää yhä kysymyksiä. Australian joukkue valmistautuu tapahtumiin järein konstein.

Viranomaiset kielsivät Seinessä uimisen jo vuonna 1923 sen saastuneisuuden takia, mutta toiveet uimisesta Eiffel-tornin varjossa ovat heränneet massiivisen puhdistusoperaation myötä. Kesäolympialaisten myöntäminen Pariisille oli viimeinen sysäys 1,4 miljardin euron projektin käynnistämiselle.

Olympialaiset saattavat kuitenkin tulla vastaan liian nopeasti. Kuukausi ennen olympialaisten uintitapahtumia epäilykset veden puhtaudesta elävät vahvoina. Säännölliset testit veden laadun varmistamiseksi ovat osoittaneet vedessä yhä olevan rajat ylittäviä määriä epäpuhtauksia sateisina päivinä.

Olympialaisten aikaan vedestä on määrä ottaa näytteitä joka aamu kello kolme, ja jos raja-arvot ylittyvät, kilpailuita voidaan joutua siirtämään. Yksi väläytelty vaihtoehto on triathlonin käyminen tyystin ilman uintiosuutta, jos vesi ei täytä vaatimuksia.

Tilanne on kiusallisin urheilijoille, joille olympialaiset ovat uran kohokohtia. Konstit urheilijoiden terveyden turvaamiseksi ovat järeitä.

Reutersin mukaan Australian olympiajoukkue aikoo suojata Seinessä käytäviin kilpailuihin osallistuvia urheilijoita lääkityksellä. Joukkueen lääkinnällinen johtaja Carolyn Broderick kertoo, että australialaisilla on kokemusta urheilijoiden suojaamisesta infektioilta aiemmista olympialaisista. Rio de Janeiron vuoden 2016 olympialaisissa vedenlaadun aiheuttamat huolet olivat samankaltaisia kuin Pariisissa.

Broderick sanoo, ettei ole huolissaan veden laadusta, jos järjestelykomitea sanoo Seinessä uimisen olevan turvallista.

– Tiedostamme sen, että veden laatu vaihtelee huomattavasti sen mukaan, mitä ulkona tapahtuu ja erityisesti vesisateella, Broderick sanoo.

– Sen takia meidän täytyy valmistaa heidät joessa mahdollisesti olevia patogeenejä varten ja meillä on olemassa järjestelmä sitä varten.

Broderick kertoo Australian lääkintähenkilöstön antavan urheilijoille antibakteerista liuosta lisättäväksi silmiin ja iholle Seine-suoritusten jälkeen ja tarjoavan heille myös profylaktisia lääkkeitä suolisto-ongelmien ehkäisemiseksi.

Lähteet: Reuters, The Guardian, APNews.

Lue myös:

    Uusimmat