Orpo tapasi Macronin Pariisissa – EU:n "välttämätön" laajeneminen asialistalla

Pääministeri Petteri Orpo on tavannut Ranskan presidentin Emmanuel Macronin myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

Petteri Orpo ja Emmanuel Macron keskustelivat Suomen ja Ranskan yhteistyöstä etenkin energia-asioissa sekä ajankohtaisista EU-kysymyksistä.

Orpolla oli tapaaminen myös pääministeri Elisabeth Bornen kanssa.

– Uskon, että olemme samaa mieltä siitä, että tässä maailman tilanteessa tarvitsemme aktiivisempaa Eurooppaa. Eurooppaa, joka on vahvempi globaali toimija. Eurooppaa, joka jatkaa voimakasta tukeaan Ukrainalle, Orpo sanoi tavatessaan presidentti Macronin Élysée-palatsissa.

Pääministeri Orpo ja presidentti Macron kävivät läpi asioita, joista Euroopan maiden johtajat keskustelevat seuraavina päivinä Espanjan Granadassa järjestettävissä huippukokouksissa.

"Ukrainan vahvalle tukemiselle edelleen laaja kannatus"

Torstaina lähes kaikkien Euroopan maiden johtajat kokoontuvat edistämään yhteistyötä ja lujittamaan tukea Ukrainalle.

Perjantaina EU-maiden johtajat käynnistävät keskustelun EU:n prioriteeteista tuleville vuosille.

– Ukrainan vahvalle tukemiselle on edelleen laaja kannatus. Jotta voimme jatkaa merkittävää aseapua, meidän on vahvistettava Euroopan puolustusteollisuutta. Lisäksi Ukrainalle on osoitettava uskottava polku kohti EU-jäsenyyttä, Orpo sanoi valtioneuvoston tiedotteen mukaan.

Pääministeri Orpo ja presidentti Macron keskustelivat pitkään EU:n kilpailukyvystä, puolustuksen vahvistamisesta, unionin tulevasta laajentumisesta ja vuosien 2024–2029 prioriteeteista.

– EU:n on vahvistettava taloudellista kilpailukykyään, jotta menestymme tulevaisuudessa. Toimivat sisämarkkinat, reilu kilpailu ja maailmantalouteen osallistuminen ovat tässä keskeisessä roolissa. Tarvitsemme myös erilaisia tapoja tuottaa puhdasta energiaa. Ydinvoimasektorilla Ranska ja Suomi tekevätkin jo paljon yhteistyötä, Orpo totesi.

Orpo tapasi Pariisissa myös Ranskan kansallisen energiayhtiön EDF:n johtajan Luc Rémontin sekä Suomessa toimivien ranskalaisyritysten ja Ranskassa toimivan suomalaisyrityksen edustajia.

Itä ja Balkan esillä Granadassa

Unionin mahdollisesta laajenemisesta idän ja Balkanin suuntaan keskustellaan perjantaina Granadassa Espanjassa järjestettävässä epävirallisessa EU-huippukokouksessa. Orpo edustaa kokouksessa Suomea.

– Minulla on erinomainen mahdollisuus keskustella hänen kanssaan tästä, miten laajenemisessa voitaisiin edetä, Orpo sanoi.

Tiistaina Orpo kertoi toivovansa EU:n merkittävää laajenemista ennen 2030-lukua.

– On geopoliittinen välttämättömyys, että EU laajenee. Jos tässä ei saada uskottavaa ja kunnollista prosessia aikaan, on suuri vaara sille, että ne Itä-Euroopan ja Länsi-Balkanin maat, jotka haluavat EU:n jäseniksi, ajautuvat jonnekin muualle, sanoi Orpo tiistaina.

Ydinvoima yhdistää Suomea ja Ranskaa

Tapaamisissa oli määrä käsitellä myös esimerkiksi Ukrainan tukemista sekä Suomen ja Ranskan välisiä kysymyksiä.

Suomi ja Ranska ovat äskettäin juhlistaneet yhdessä Olkiluodon kolmosreaktorin virallisia avajaisia. Vaikka laitos myöhästyi aikataulustaan vuosikausia, on ydinvoiman edistäminen EU-tasolla molemmille maille edelleen tärkeä tavoite.

Orpo sanoi mediatapaamisessa, että molemmat maat haluavat EU:n energiapakettiin ydinvoiman yhdeksi tärkeäksi energiamuodoksi.

Näin pääministeri Orpo kommentoi Ruotsin poliisin avunpyyntöä 2:56
Katso myös: Näin pääministeri Orpo kommentoi Ruotsin avunpyyntöä Suomelle jengiväkivallan suitsimiseksi.

Juttua päivitetty 5.10.2023 kello 00.03.

Lue myös:

    Uusimmat