Paraneeko diabetes hiilarit pois jättämällä? Lääkäri vastaa

Esimerkiksi lääkäri Antti Heikkilä on väittänyt, että diabetes paranee karsimalla ruokavaliosta hiilihydraatit. Pitääkö se toisen asiantuntijan mielestä paikkansa?

– Diabetesta on hyvin montaa tyyppiä. Ruokavalion vaikutus aineenvaihduntaan ja mahdollisesti lääkitykseen voi vaihdella huomattavasti diabeetikosta toiseen, diabeteslääkäri Markku Saraheimo sanoo.

– Kokemukseni mukaan energiansaantia kannattaa vähentää tasapuolisesti kaikista niistä osista, joista se muodostuu. Eli ruokavalioon saa kuulua niin valkuaisaineita, hyvänlaatuista rasvaa kuin hiilihydraattejakin. Sen sijaan, että karsittaisiin yhdestä, otetaan kaikista vähän pois, Saraheimo sanoo.

Hiilarit parantavat insuliiniherkkyyttä

Voiko hiilihydraattien kokonaan pois jättämisestä sitten olla jotain haittaa?

– Potilaita hoitaessani olen törmännyt siihen, että karppaamaan alkaneilla kolesterolitaso herkästi nousee. Diabeettista munuaissairautta potevilla runsasproteiininen ruokavalio saattaa puolestaan edistää munuaistaudin etenemistä.

– Näyttää myös siltä, että hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja syövien insuliiniherkkyys on paremmalla mallilla. Ihmisen ruokavalio on tutkimusten mukaan vaihdellut pitkällä aikavälillä, mutta yhtenä pääravintoaineena ovat yleensä aina olleet myös hiilihydraatit.

Karppaustakin on toki monenlaista.

– Se voi perustua moniin erilaisiin proteiinin lähteisiin. Proteiineja eli valkuaisaineita löytyy sellaisistakin ruoka-aineista, joissa ei ole juuri kolesterolia. Kannattaa valita esimerkiksi kalaa tai soijaa, Saraheimo sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja